Sven Östensson står i sittbrunnen på sin segelbåt.
1 av 3
Foto: Urban Hedqvist
Polis och hund och avspärrning vid hus
2 av 3
Foto: Filip Lundh.
Hadise Khavati och hennes 15åriga dotter kan tvingas flytta från Nyköping
3 av 3
Hadise Khavati och hennes 15åriga dotter kan tvingas flytta från Nyköping Foto: Katarina Wahlström

Veckan som gått - på 7 minuter

Havskappsegling, skjutningar och fystest.
6:59 min

Vecka 42 går mot sitt slut och Katarina Wahlström gör en återblick.

Det tar i snitt dubbelt så lång tid att få svar från SOS Alarm i Sörmland, jämfört med målet när folk ringer och behöver hjlälp i räddningsärenden. 

SOS Alarm klarar inte heller målet när det gäller hur snabbt man ska skicka ut larmet till räddningstjänsten. Det visar SOS Alarms siffror från 2014 fram till juli i år som också visar att sörmlänningar får vänta längre än rikssnittet.

Två personer har skjutits i Eskilstuna inom loppen av en veckaVar av en person senare avled av skadorna. Polisen ser det som ett tecken på att våldet nu eskalerar. Det har påverkat vardagen utan tvekan säger Rose Gergy som bor i området.

– Jag blir jätte rädd. Jag jobbar på natten och i somras gick jag hem klockan 22 själv men nu är jag rädd och väntar på att min pappa hämtar mig, säger Rose Gergy.

En krog i Nyköping diskriminerade tre romska kvinnor när kvinnorna avvisades med hänvisning till att restaurangen har en klädkod. Det anser Diskrimineringsombudsmannen.

Asylboendet på Tuna motell i Svalsta utanför Nyköping ska stängas. Det är en del i Migrationsverkets avveckling av asylboenden i landet eftersom behovet inte längre är så stort.

P4 Sörmland pratade med Hadise Khavati som är ensamstående mamma från Afghanistan och hennes femtonåriga dotter Elahe går i högstadet på Alphaskolan i Nyköping, som nu är oroliga för att de ska tvingas flytta från Nyköping till norra Sverige.

Sörmlandskustens räddningstjänst söker räddningspersonal i beredskap. Men den som söker måste genomgå tester, för att se att man är lämplig. Reporter Linnéa Wannefors besökte i veckan stationen i Nyköping, iklädd larmställ för att genomgå ett sånt här test och se om hon har vad som krävs. 

– Du ska även ha en rökdykarhuva och en brandhjälm samt ett andningspaket som väger ungefär tjugo kilo, säger Sören Gustafsson är testansvarig vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Kommer du ihåg historien om 82-årige Sven Östensson i Oxelösund som plötsligt blev värvad till en havskappsegling i Medelhavet i höst? En framgångsrik affärsman i Frankrike, köpte häromåret den havskryssare som Sven tävlade med i mitten av 50-talet. 

Sven besökte P4 Sörmland i veckan och berättade hur han ingick i en besättning på 10 man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".