Sverige mötte Iran på hemmaplan.
Foto: Thomas Johansson / TT

Storförlust för Iran i historisk fotbollsmatch

Magdalena Eriksson: En match jag aldrig kommer glömma
1:17 min

Iran gick mållösa ur matchen mot Sverige, som slutade 7-0, men hyllades ändå av publiken på Gamla Ullevi.

– Vi är elva mot elva på planen, men det enda som skiljer är att vi är födda i olika länder, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Mimmi Larsson från Eskilstuna United nickade in 1-0 efter tre minuter. Då hade skillnaden mellan de båda lagen varit tydlig sedan avspark. Sverige sprang ner iranskorna som ytterst sällan kämpade sig över mittplan - då till publikens vilda påhejande.

Inför den historiska matchen - det är första gången Iran spelar en match utanför Asien - har det pratats om rankning och vad Sveriges lag egentligen får ut av den här matchen.

Men den entusiastiska publiken på 1 736 personer var ett tecken på att den här matchen inte främst handlade om resultat.

– Vad ska man göra när det är orättvisor, ska vi bara kliva över problemen som att vi inte ser dem? Så här tar vi ställning, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

– Vi är världsledande när det gäller det sportsliga, men vi vill också vara det när det gäller att visa vägen. VI kan ge de här kvinnorna lite hopp.

Varje gång iranskorna bröt ett av Sveriges många anfall jublade hela långsidan som rymde dagens publik. Och målvakten Mahdeyeh Molai, som hade en minst sagt intensiv kväll i Göteborg, fick massor av positiva påhejningar.

– Vi inom fotbollen kanske inte har alla svar, men vi kan i alla fall ta ställning. Världen behöver mer omtanke, inte tvärt om. Och man märker att det kan ge så många så mycket, de känner en enorm ödmjukhet av att möta omtanke. Det spelar ingen roll om det är från oss från förbundet, från Göteborgs stad eller från spelarna. Det var till och med så att en av deras delegater frågade vad baktanken var, säger Sjöstrand.

I den blågula startelvan fanns tre debutanter: Eskilstuna Uniteds Petra Andersson och Nathalie Björn samt Piteås Irma Helin.

Sveriges målskörd utökades i den första halvleken av Magdalena Eriksson och Olivia Schough som gjorde ett hattrick var innan pausvilan. Pia Sundhage valde därefter att byta fem spelare, och sedan tre till.

Trots att Sverige ledde med 7-0 och trots att Iran aldrig var nära att reducera fortsatte publiken att sjunga ramsor på persiska för full hals.

"Det spelar ingen roll hur matchen går, fortsätt kämpa!"

"Iranska tjejer är hjältar!"

Det hela avslutades med "vulkanen" i den 90:e minuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".