Lågtrafikerade busslinjer miljöfarliga

En buss som kör med färre än sex passagerare skadar miljön mer än om passagerarna kör var sin personbil, trots att bussen körs med miljödiesel. Det visar en rapport gjort av bilindustriföreningen Bil Sweden och Motorbranschens Riksförbund.

Rapporten från bilorganisationerna berättar att var fjärde bussresa i Sverige sker i en buss med färre en tio passagerare, och då kunde man för att begränsa utsläppen lika gärna använt personbilar. Bil Sweden och Motorbranschens Riksförbund tycker kollektivtrafiken utanför storstäderna oftast är ett dåligt alternativ till egen bil. Bussarna går sällan, och kör i många fall inte dit passagerarna verkligen ska, slår rapporten fast. Utbyggningsstopp för busslinjerna i glesbefolkade områden, för att spara miljön, och sänkta skatter på bensin för att det ska bli möjligt för flera att ha bil, är bilorganisationernas lösning på problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".