Bild på karta över Lövsta skolhem, plus bild på SiS-flagga.
Foto: Tomas Rainai/Daniel Velasco/Sveriges Radio

Kränkningar på ungdomshem: Personalen slog barnen med nyckelband

2:26 min

I måndags stängdes en avdelning på det statliga ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad, efter rapporter om att personal slagit barnen. Nu kan P4 Sörmland berätta att även barn på andra avdelningar fått utstå kränkande behandling av personalen.

Det är den låsta avdelningen Klippan, som behandlar pojkar mellan 12 och 16 år, som i måndags stängdes ner av Statens Institutionsstyrelse (SiS) – som är den myndighet som driver ungdomshemmet Lövsta.

P4 Sörmland har pratat med Jenny som jobbade på Klippan tidigare i år. Hon berättar att många ur den övriga personalen på avdelningen var mycket hårdhänta mot pojkarna.

– Jag såg att man nöp dem, man slog dem i bakhuvudet när de satt och åt. Man slog dem med band till nycklar, man brottade ner dem och ryckte dem i mustaschen, säger hon.

Man brottade ner dem och ryckte dem i mustaschen

Flera pojkar på avdelningen har också vittnat för Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att personalen gett dem örfilar och tagit stryptag på dem.

Men avdelningen Klippan är inte den enda avdelning där personalen beter sig olämpligt mot barnen. Det framgår av både av IVO:s inspektionsrapporter, och annan personal som P4 Sörmland talat med.

Anna praktiserade på en sluten avdelning för flickor tidigare i år.

Hon minns särskilt en händelse. En av flickorna på avdelningen fyllde 14 år, och några ur personalen ordnade då en fiskdamm för flickorna på avdelningen.

När det var födelsedagsbarnets tur att fiska fick hon på sig en ögonbindel, och personalen bad henne känna på det hon fiskat upp och gissa vad det var.

Det personalen då satte på kroken var ett par trosor insmorda i låtsasbajs. När flickan tog av sig ögonbindeln och såg vad det var hon höll i började hon skrika och sprang därifrån.

– Den här tjejen är sängvätare och skäms för det, och det visste personalen, säger Anna.

I IVO:s dokumentation finns också vittnesmål från barn på ytterligare en avdelning. Flickorna där berättar om att viss personal ofta kommenterar deras vikt. IVO skriver:

"En personal hackar hela tiden på flickan om hennes trosuppfattning och vikt. Att personalen hackar på henne om vikten är särskilt jobbigt då hon haft ätstörningar."

Statens Institutionsstyrelse (SiS) är den myndighet som driver Lövsta. Där prövas nu om även fler avdelningar på Lövsta kan behöva stängas.

Vi kommer löpande att pröva om vi behöver stänga fler enheter

– Vi kommer löpande att pröva om vi behöver stänga fler enheter. Det som kommer vara helt och hållet vägledande i det jobbet är de placerade barnens trygghet och säkerhet. Om vi gör bedömningen att vi behöver stänga fler enheter för att vi inte kan garantera trygghet och säkerhet så kommer vi göra det, säger Robert Stenbom, verksamhetsdirektör på SiS ungdomsvård område Norr.

Nu arbetar SiS med att utreda de händelser som rapporterats in på Lövsta.

– Just nu gör vi inte bedömningen att vi behöver stänga fler enheter, säger Robert Stenbom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista