Kullbergska sjukhuset i Katrineholm
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Snart självdialys på Kullbergska i Katrineholm

Verksamhetschef Kullbergska: Det är svårt att säga en tid
1:48 min

Njurförbundet i Sörmland tycker att det är viktigt med dialysmottagning på Kullbergska i Katrineholm och kommer att driva frågan.

– Vi har börjat titta på det här med dialys i Katrineholm igen. Vi höll ju på för en tio år sedan, säger Håkan Johansson som är ordförande för Njurförbundet i Sörmland.

För 12 år sedan så fattade politikerna i Landstinget beslut om dialysvård på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Ett beslut som sedan revs upp eftersom sjukhusledningen inte ansåg att detta "skulle leda till några medicinska vinster och inte heller vara ekonomiskt försvarbart". 

– Det var väl i stort sett klart att det skulle bli. Men det blev en pengafråga och man satsade på Eskilstuna istället, säger Håkan Johansson.

– Jag var med på den tiden när man skulle ha dialys på Kullbergska. Det resulterade i att vi gjorde ingen dialysavdelning utan man valde att jobba förebyggande och startade en njursviktsmottagning som vi har, säger Åsa Högnäs Bredell som är verksamhetschef på Kullbergska sjukhuset.

Ett alternativ för de som är kapabla till självdialys men behöver åka långt för att få sin behandling är att man kan göra den hemma istället.

Mälarsjukhuset i Eskilstuna har jobbat fram rutiner kring hemdialys och kan i dagsläget erbjuda det till den som vill och informerar patienter om alternativet. Men för njursjuka Robert Hatsek från Katrineholm är inte det ett alternativ.

– Jag vill inte göra sjukhus av mitt hem, det skulle inte kännas roligt. Jag vill inte komma in så nära på min sjukdom.

Robert vill hellre ha behandling på sjukhuset. Det argumentet är något som Åsa Högnäs Bredell känner igen. Och hon säger att det finns planer på självdialys på Kulbergska.

– Det är svårt att säga en tid men vi har börjat prata om det och den njursköterskan vi har idag har varit för det länge. Slutet på året eller 2017.

Men om det blir en dialysmottagning för patienter som behöver hjälp med sin dialys törs hon inte svara på.

– Det är ett politiskt ställningstagande så det kan inte jag sia om, säger Åsa Högnäs Bredell.

Dialys

Dialys är en behandling som man får när njurarna helt eller till största delen har slutat att fungera. Njurarnas huvudsakliga uppgift är att rena blodet från restprodukter och att avlägsna vatten ur kroppen. När man har njursvikt klarar njurarna inte av det, och skadliga ämnen och vatten stannar kvar i kroppen.

Källa: Vårdguiden 1177

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".