Innebandyungdomar på bänken vid sidan av sargen.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Listan: Så blir du en bra idrottsförälder

Gunnar Mattson: Som idrottsförälder bör din roll vara mera stöttande
2:47 min

Det är lätt att man som idrottsförälder pressar istället för stöttar sitt barn. Men idrottsutbildaren och föreläsaren Gunnar Mattson kan ge vägledning.

Gunnar Mattson är utbildad socionom och gymnasielärare. Han har dessutom 25 års erfarenhet som idrottsledare och föreläser ofta om hur man blir en bra idrottsförälder. Här är hans bästa tips:

  • Skilj på elit- och ungdomsidrott. Det senare handlar om utveckling och fostran och inte bara resultat.
  • Förstå din roll som idrottsförälder. Det handlar inte om den vanliga föräldrarollen där man ska var tydlig och lära ut vad som är rätt och fel. Som idrottsförälder handlar det mera om att vara ett stöd, lyssna av och hjälpa sitt barn. 
  • Bjud före säsongen in exempelvis domare som ni sedan kommer att möta i matchsituationer. Det är bra för barnen att få en relation till dem och förstå deras synvinkel på saker.
  • Om du märker att en annan förälder börjar skrika och kritisera våga då söka upp den personen och be den tänka efter. Gör det gärna i frågeform, exempelvis: hur tänker du nu? Vad leder det här till?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".