Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Kritik mot långa ambulanstransporter

Publicerat måndag 31 oktober 2016 kl 05.10
Karin Lindell: För en del patienter kan det vara livsavgörande
(1:37 min)
Karin Lindell, överläkare Linköpings lasarett. FOTO: Teresa Kristoffersson
Karin Lindell, överläkare Linköpings lasarett. Foto: Teresa Kristoffersson/Sveriges Radio.

Patienter med akut livshotande tillstånd i behov av högspecialiserad vård körs i dag med ambulans från Sörmland till Akademiska sjukhuset i Uppsala, trots att hjälp finns att få på närmare håll.

Transporten till Uppsala kan från vissa delar av länet ta upp till tre timmar. Överläkaren Karin Lindell, har varit med i ambulansen många gånger och är kritisk till de långa transporterna.

– Det är längre tid än det skulle behöva vara och för några patienter kan det vara livsavgörande och framför allt kan det för de här patienterna innebära att de får mer men än de hade behövt få.

Det kan till exempel handla om patienter med allvarliga skallskador eller brusten aorta, säger Karin Lindell, överläkare på Nyköpings lasarett. Merparten av den högspecialiserade vården i Sörmland köper landstinget från Akademiska sjukhuset i Uppsala, därför skickas patienter med akut behov av bland annat neurokirurgi i dag från Nyköping till Uppsala. Men ambulanstransporten går genom Stockholm och från de södra delarna av länet kan det ta mellan två och tre timmar.

– Hamnar man i rusningstrafik eller om det är snöfall och halka så är det stressande, särskilt om man ser att patienten försämras under vägen. Vi har rätt att avbryta resan, men kommer då till ett oförberett sjukhus.

Vi blir frustrerade när vi ska åka så mycket längre med de riktigt sjuka patienterna.

Förra året kördes tjugotre patienter, med akut livshotande tillstånd från Nyköpings lasarett till Uppsala, nästan två patienter i månaden. Men vid Universitetssjukhuset i Linköping finns den kompetens som krävs, säger Karin Lindell och den transporten tar bara omkring 50 minuter.

– Och vi blir frustrerade när vi ska åka så mycket längre med de riktigt sjuka patienterna.

Att köpa så här akut vård från Akademiska i Uppsala är inte en bra lösning tycker Karin Lindell.

– I min värld ska inte lösningarna gå ut över de allra sjukaste patienterna med livshotande sjukdomar, man kanske skulle ha funderat på om man även skulle ha upphandlat mot till exempel Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".