Byte av sommardäck till vinterdäck. Foto: Berit Roald/TT.
Skillnaden mellan dubbdäck och dubbfria minskar, enligt däckexperten och den tidigare trafikpolisen Ruben Börjesson. Foto: Berit Roald/TT.

Däckexpert: Mindre skillnad mellan dubbdäck och dubbfria

Ruben Börjesson: Utvecklingen går framåt
2:00 min

Skillnaden mellan dubbdäck och dubbfria vinterdäck har minskat de senaste åren och fler borde välja dubbfria däck, menar den tidigare trafikpolisen Ruben Börjesson från Nyköping.

Diskussionen om man ska välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck är en aktuell fråga nu när många ska genomföra hjulskifte eller i dagligt tal byta däck. Frågan dyker alltid upp den här tiden.

Den tidigare trafikpolisen i Sörmland, Ruben Börjesson, som också testat däck i många år säger att det är en svår fråga, men menar att argumenten för dubbdäck inte håller lika mycket nu som förr.

– Många väljer slentrianmässigt dubbdäck, men utvecklingen går framåt, dubbdäcken görs ju för att slita mindre på väggen och odubbade däck utvecklas och skillnaden är inte så stor. Det värsta är att man köper dubbdäck och får för stor trygghet och tänker att halkan inte är så besvärlig. Skillnaden minskar.

En finsk undersökning visar att det bästa är dubbdäck, men den håller inte för Sverige, säger Börjesson.

– Det är alldeles för enkel att säga att dubbar löser alla bekymmer. I norra Sverige kanske det passar bättre med dubbar. Om alla väljer rätt utifrån sina behöv minskar skadorna av dubbdäck på vägarna. Kunde man få ner dubbanvändningen lite skulle man minska på vägslitaget och det är inte alls säkert att det höjer trafiksäkerheten i alla situationer med dubbat. Men just på blankis, när det inte är allt för kallt är dubbdäck överlägset, men sen är det inte vid så många andra tillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".