Robert Stenbom,verksamhetsdirektör SiS ungdomsvård norr.
Robert Stenbom,verksamhetsdirektör SiS ungdomsvård norr. Foto: Statens Institutionsstyrelse/Tomas Rainai

SiS-chefen om Lövsta: En kultur som vi inte vill ha

"Enstaka händelser är oacceptabla i sig"
1:49 min

Efter uppgifterna om missförhållanden på flera avdelningar på det statliga ungdomshemmet Lövsta säger nu chefen att det handlar om en ovälkommen kultur på hemmet.

– Det kan ske enstaka händelser. Det är oacceptabelt i sig. När det blir ett antal sånna här händelser vittnar det om en kultur som inte står i överensstämmelse med myndighetens värderingar och som vi inte vill ha, säger Robert Stenbom, som är verksamhetsdirektör för Statens Institutionsstyrelse. Det är SiS som har ansvaret för ungdomshemmet Lövsta.

Både barn och personal har vittnat om våldsam personal som slagit pojkar i bakhuvudet, och flickor som fått sin vikt och sitt utseende kommenterat.

I måndags stängdes en avdelning där flera barn vittnat om våld från personalens sida. Också institutionschefen valde att lämna sitt uppdrag.

Nu har en tillförordnad institutionschef tillsats. Han ska dels avgöra om den personal som inte redan fått sparken är lämpliga för att jobba kvar, dels utreda de händelser som rapporterats från de avdelningar som fortfarande är öppna.

– Vi har rätt mycket problem på Lövsta som vi behöver ta itu med. Ansatsen just nu är bra, men det finns mycket kvar att göra. Lövsta kommer att vara i fokus och under lupp under en tid framöver, säger Robert Stenbom på SiS.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".