Strängnäs kommun. Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio.
Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio.

Ingen Kulturdag i Strängnäs nästa år

Göran Svärd (S): Vi klarar inte hålla den nivå vi haft tidigare
1:00 min

Kulturdagen i Strängnäs är en 10-årig tradition. Men när kommunen sparar pengar får den stryka på foten – i alla fall för tillfället.

– I bland måste man rätta munnen efter massäcken. Det tycker jag är precis vad vi gör, säger Göran Svärd (S), vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Anledningen till beslutet att ställa in Kulturdagen är enligt Göran Svärd de sparkrav som gått till alla nämnder i kommunen.

Han uppskattar att Kulturdagen kostar kommunen mellan 100 000 och 150 000 kronor. De pengarna ska nu istället omfördelas till Kulturskolan och fritidsgårdarna i kommunen.

Kulturdagen i Strängnäs är ett årligt evenemang som firade 10-årsjubileum i år. Under åren har den bjudit på allt från utställningar och konserter, till författarsamtal.

– För närvarande klarar vi inte att hålla den i den nivå vi haft tidigare. Det är det bistra faktumet, säger Göran Svärd.

I sin verksamhetsplan för 2017 skriver Kultur- och fritidsnämnden också att biblioteket i Strängnäs ska dra ner på både personal och program- och utställningsverksamheten.

Samtidigt påpekar Göran Svärd att Kulturdagen inte försvinner för gott. Men han är tydlig med att den i framtiden måste kosta mindre.

–  Då tyckte vi att vi kan passa på i de här kärvare tiderna att titta efter hur vi kan göra en nystart om ett par år igen, och ta en liten break och fundera på hur vi ska göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".