Fredrik Lundgren (L) landstinsgråd. Foto: Fredrik Blomberg/Sverige Radio.
Fredrik Lundgren (L) landstinsgråd lovar fler vårdplatser. Foto: Foto: Fredrik Blomberg/Sverige Radio.

Lundgren ger lugnande besked om långa ambulanstransporter

Fredrik Lundgren, landstingsråd: Vi har läget under kontroll
3:17 min

Det finns ingen anledning till oro för långa ambulanstransporter när det gäller patienter med akut livshotande tillstånd som behöver högspecialiserad vård. Så kan man tolka landstingsrådet Fredrik Lundgren, Liberalerna efter kritiken från läkarhåll.

Överläkaren Karin Lindell på Nyköpings lasarett riktar idag kritik mot långa ambulanstransporter från Sörmland till akademiska sjukhuset i Uppsala.

Resan kan ta upp till tre timmar från vissa delar av länet, trots att hjälp finns att få på närmare håll, exempelvis Linköping.

– Det är längre tid än det skulle behöva vara och för några patienter kan det vara livsavgörande och framför allt kan det för de här patienterna innebära att de får mer men än de hade behövt få, säger Karin Lindell.

Fredrik Lundgren, landstingsråd, säger att det inte skett några avvikelserapporter vid transporterna och det görs medicinska bedömningar om det behövs helikopter eller inte. 

– Vad vi kan se har vi inte haft några avvikselserapporteringar från ambulanssjukvården och det är den avsändande kliniken som avgör vart patienten ska köras. Det är också de som avgör om det behövs en helikopter. Vi bevakar frågan.

Finns det planer på att se över detta?

– Jag ser i dagsläget inga sådana behov efter att ha varit kontakt med ambulanssjukvården. Jag gör bedömningen att vi har läget under kontroll. 

Vad avgör om man åker till Uppsala eller Linköping?

- Det är helt och hållet en medicinskt bedömning som görs av läkaren på av läkaren på det avsändande sjukhuset var den erforderliga kompetensen finns som behövs för att behandla det aktuella tillståndet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".