restaurangen Alma
Patrick Hallbäck är delägare i restaurangen i Nyköping. Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: Restaurangen som lagar mat på butikernas rester

Patrick Hallbäck: Jag förstår inte alls varför affärer kastar råvaror!
4:14 min

I dagens avsnitt besöker vi restaurangen Alma i Nyköping – en rest-restaurang.

Vår matinspiratör Malin Randeniye och programledaren Urban Hedqvist tittar in hos restaurang Alma i Nyköping där all mat från början är rester från matbutikerna, sådant som inte säljs längre.

– Vi vill väcka en uppmärksamhet kring att det finns mycket att ta vara på, säger Patrick Hallbäck som är delägare i restaurangen.

Restaurangen är helt vegetarisk vilket inneburit en liten utmaning för Patrik Hallbäck.

– Jag är jätteköttätare men jag tycker att det är jättekul att hitta andra proteinkällor.

Eftersom vi pratar om rester i Mat med Malin den här månaden så passar Malin Randeniye på att berätta hur vi kan inspireras av restaurangernas sätt att minska matsvinnet:

– Om du driver en restaurang behöver du vara lönsam. Det betyder att all mat som du köper och slänger är en stor förlust för din verksamhet. Men det är ju precis så som det är för dig hemma i ditt kök också, så varför inte kika lite närmre på hur restauranger hanterar matrester för att se vad vi kan lära oss och ta med oss till våra egna kök, säger Malin Randeniye.

Även restauranger som köper in sin mat är noga med att inte slänga mat.

– Man är till exempel noga med att inte beställa och handla in för mycket av något. Man ser till att göra menyer så att man vet i förväg hur mycket som kommer att gå åt och man ser till att en ingrediens kan användas till många olika rätter så att inget står och blir gammalt, säger Malin Randeniye.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".