Montagebild. Karta över Lövsta skolhems område, sammansatt med bild av person med luvtröja- tagen bakifrån.
Personen på bilden är inte samma person som bott på Lövsta. Bilden är ett montage. Foto: Tomas Rainai/Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio

Bra att Klippan stängs tycker pojke på Lövsta ungdomshem

"Bättre att stänga än att fler barn ska bli utsatta"
1:45 min

P4 Sörmland har pratat med en av pojkarna som bodde på avdelningen där pojkarna utsattes för våld.

Förra veckan stängdes avdelningen Klippan på det statliga ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad, bland annat efter rapporter om att barnen blivit slagna.

– Personalen som jobbade där, alltså de flesta, var inte bra. Så det är bättre att de stänger än att det ska komma fler elever och bli utsatta, säger Adrian – som egentligen heter något annat.

Bättre att stänga än att fler elever blir utsatta

Han bodde tidigare på Klippan – där flera barn vittnat om bland annat strypgrepp och slag i bakhuvudet.

– Sen när man frågade varför de slog en så sa de "det var ju bara på skoj", säger Adrian.

Men det var inte på skoj?

– Nej.

Jenny jobbade tidigare i år på samma avdelning som Adrian bodde på. Hon minns åtminstone två gånger som personalen slog barnen med nyckelband. En gång när pojkarna satt och åt.

– Och då kom det en personal. Och helt utan anledning smäller han till pojken rakt över ryggen med ett band till nycklarna, säger Jenny.

Robert Stenbom är verksamhetsdirektör för ungdomsvården på Statens Institutionsstyrelse område norr, som är den myndighet som driver Lövsta.

Han säger att den personal som behandlat pojkarna illa inte är kvar, men säger samtidigt att arbetet inte är löst bara för att avdelningen är stängd.

Ett långsiktigt arbete att säkra bemötandet

– Det är ett långsiktigt arbete, att säkra bemötande och säkra kulturen på avdelningarna. Så det är det akuta skedet vi lite grann är kvar i, säger Robert Stenbom.

Nu ska Adrian och de andra pojkarna som bodde på Klippan flyttas om till andra SiS-hem runt om i Sverige.

Hör Adrian och Jenny berätta om avdelningen Klippan i inslaget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".