Bild på Emma Bennwik, barnrättsspecialist på BRIS. Bild på SiS-flagga bakom taggtråd.
Emma Bennwik är barnrättsspecialist på BRIS. Bild också från SiS-hemmet Tysslinge i Södertälje. Foto: BRIS/Marcus Ericsson/TT

Bris kritisk till missförhållanden på Lövsta behandlingshem

"Det är ett väldigt allvarligt övergrepp"
1:12 min

Barn som tas om hand på låsta ungdomshem, som till exempel Lövsta i Vagnhärad, behöver extra trygghet och stöd och att de då utsätts för slag och kränkningar är under all kritik, menar Emma Bennwik, barnrättsspecialist på Barnens rätt i samhället.

Det är fullständigt oacceptabelt. Våld är våld och det är ett brott mot barns rättigheter, säger Emma Bennwik, barnrättsspecialist på BRIS.

– Tyvärr stämmer det här väl överens med vad vi ser i vår verksamhet i våra kontakter med placerade barn.

Vad behöver göras för att sådant här inte ska ske, tycker du?

– Både barnombudsmannen och FN:s barnrättskommitté har granskat Sverige och om man tittar på vad FN säger, så finns det tre väldigt tydliga krav, som Sverige måste åtgärda:

– Det handlar framför allt om att förhindra och förebygga allt våld på sådana här vårdinrättningar, men barn måste också ha en rätt att kunna klaga om de blir utsatta för sådan här grym, omänsklig och förnedrande behandling. Vi vill även se utbildning i vårdmetoder för all personal, som inte innefattar våld och tvång, säger Emma Bennwik.

Relaterat

Mer om Lövsta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".