Mat. Grönsaker, kött, kondisbitar, bakelser.
I Fleximat lagas all mat från grunden och patienten kan även välja dessert. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio

Nio av tio patienter uppskattar fleximat på Nyköpings lasarett

Här kan patienterna få välja när de vill äta och vad de ska äta
1:42 min

Minskat matsvinn och vårdpersonal får mer tid till patienterna. Nu förbereder sjukhuset sig för att införa fleximat på alla avdelningar.

Ny meny med flera valmöjligheter har tagits fram och matrummet har fräschats upp i pilotprojektet som genomförts på avdelning sju på Nyköpings lasarett. Samtidigt har måltidsvärdar anställts vilket i sin tur gett befintlig vårdpersonal mer tid till att vårda patienterna.

Hösten 2018 ska konceptet finnas på alla avdelningar på Nyköpings lasarett.

När införs detta på alla sjukhus i Sörmland?

– Det finns än så länge bara ett principbeslut om att det ska ske, men när är inte bestämt än. Jag hoppas dock på att det sker så snart som möjligt, säger Marianne Backrud-Hagberg som är projektledare.

Theresé Levin bor i Eskilstuna och har för en tid sedan varit patient på Mälarsjukhuset som i framtiden ska få fleximat.

– Jag tycker att maten var bra, men saknade valmöjligheter. Jag tycker absolut att det låter som ett bra alternativ att de inför det även på Mälarsjukhuset.   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".