Monica Lindell Rylen (S)
Monica Lindell Rylen (S). Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Hemtjänsten näst i tur när Strängnäs effektiviserar

Nämndordförande: Effektiviseringarna fortsätter.
1:28 min

Socialnämnden i Strängnäs har hittat 22 av de 26 miljoner kronor som ska dras in i verksamheten nästa år. Effektiviseringarna är en fortsättning på det arbete som påbörjades 2014.

Försörjningsstödet är fortfarande en post, som bör sänkas genom samarbete med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, men huvuddelen ska tas in på hemtjänsten, enligt Monica Lindell Rylen, socialnämndens ordförande i Strängnäs.

– Vi ska se över varför allt fler personer behöver alltmer tid, säger hon.

Effektiviseringsprogrammet som sattes igång 2014 har också gett resultat. Socialnämnden i Strängnäs får ihop sin budget i år och det med ett överskott till och med, enligt Lindell Rylen. Det har inte hänt sedan 2010.

När det gäller hemtjänsten ska man också se över biståndsbedömningarna. Målsättningen är förstås fortfarande att människor ska kunna bo hemma så länge som möjligt, men någonstans slår man i taket för hur mycket hemtjänsten får kosta.

– Det kanske blir billigare för mottagaren att bo på ett boende i stället, säger Lindell Rylen.

Trots att nämnden nu alltså är i balans och till och med ger ett överskott i år ska man fortsätta hålla koll på nya effektiviseringar, säger Monica Lindell Rylen.

– Det måste vi göra hela tiden och ett spännande område är digitaliseringen och där måste vi se över hur vi kan utnyttja det effektivt, slutar Monica Lindell Rylen, socialdemokrat och ordförande i socialnämnden i Strängnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".