Johanne Hildebrandt. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
"När dimman kommer krypande och en hjort strövar på fältet är det svårt att inte bli inspirerad", berättade författaren Johanne Hildebrandt om sitt författarskap som hon ofta utövar halvliggandes i soffan och med stora fönster som vätter ut mot det sörmländska landskapet. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.

Aktuell med ny bok i serien om Valhallas vikingar

"Historien har ju en tendens att upprepa sig"
2:16 min

Efter tjugo år som krigsreporter landade författaren och journalisten Johanne Hildebrandt i Mariefred, där hon bland dimmor och diser fortsätter skriver sina historiska romaner.

Berättelserna handlar om när Götaland och Svealand blev ett land, alltså embryot till Sveriges födelse. 

– Det är religionskrig – de kristna försöker ta makten över asadyrkarna – det är hederskultur, klaner, brutala maktstrider...  Det är ju en oerhört fascinerande tidsepok! utbrister Johanne Hildebrandt och blickar ut genom fönstret på det sörmländska landskapet där åkrar sträcker sig mot skogarna och där stora snöflingor virvlar runt i novembervinden.

När jag såg på tv och så kände jag inte alls igen mig i det jag hade sett av kriget.

Strider och brutalitet är annars något som kantat hennes liv.

När hon som 26-åring såg kriget bryta ut i Kroatien i början av 1990-talet, gav hon sig ut för att rapportera om det som hände.  

– När jag såg på tv och så kände jag inte alls igen mig i det jag hade sett av kriget och den rädsla och den oro, så jag bestämde mig för att antingen sitter man hemma och gnäller eller så gör man något åt det.

Resan varade i tjugo år och hon rapporterade från platser som Somalia, Irak och Afghanistan.

Men sedan ett par år har hon landat i Mariefred, bland mörk, tät skog och höstgula fält. Här har hon hittat sitt paradis.

Och det är också här som sagorna om Valhalla tar form - den trilogi som berättar om Sigrid Stordåda, hennes dotter Estrid och så hennes dotterdotter Tyra.

Jag var så oerhört frustrerad över att ingen lyfte fram de här kvinnliga gestalterna.

Alla tre starka kvinnor, maktspelare och som har avgörande roller när Sverige som land tar form.

Och att skriva om starka kvinnor var lite syftet med böckerna.

– Jag var så oerhört frustrerad över att ingen lyfte fram de här kvinnliga gestalterna. Jag kommer själv från Västerbotten med ganska hårda, kärva kvinnor som klarar hur mycket som helst och hela den här bilden av kvinnor som svaga, väna små väsen.... suckar hon och förklarar att hon ville lyfta fram kvinnorna och berätta hur det egentligen var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".