Kerstin Lagberg sitter i en sal i stadshuset i Eskilstuna
Kestin Lagberg är ordförande i pensionärsföreningen SKPF. Hon var en av deltagarna på konferensen om framtidens äldreboende i Eskilstunas stadshus. Foto: Staffan Axelsson /Sveriges Radio

Så blir framtidens äldreboende

Föreläsare: Många tror att det ska bli en massa robotar
2:03 min

Hur ser framtidens boende för äldre ut? Den frågan stod i fokus på en konferens som anordnades idag i Eskilstuna stadshus.

– Den nya generationen äldre är vana att resa världen runt. De har ofta haft inflytelserika befattningar. De är vana förändrare och det gör att de inte kommer att sitta still i båten och acceptera läget som det är, säger Mats Olsson, samtidsstrateg inom hälsa, vård och omsorg på Kairos Future som var en av talarna på konferensen.

En utmaning inför framtiden är hur samhället ska ta hand om allt fler äldre människor, anser Mats Olsson.

– Den andra viktiga frågan är hela samhällsförändringen med all digitalisering. Att de offentliga resurserna inte kommer att räcka till för ett åldrande samhälle. Och där måste vi hitta en del andra lösningar för att ta bort en del av de personella insatserna. Många reagerar och tror att det bara ska bli en massa robotar men det handlar om att hitta en balans, säger han.

Med på konferensen var också Kerstin Lagberg som är ordförande SKPF, Svenska Kommunal Persionärers förbund.

– Mycket som man frågar efter är mötesplatser. I dag har vi tappat de naturliga mötesplatserna, vi går inte längre till banken, vi går inte till posten. 

Vad ser du för behov för framtiden? 

– Det största behovet för framtiden är bostäder, men det finns en annan stor bit också och det är personalförsörjning. Hur ska vi få kvalificerad personal till våra boenden? Det är en jättebit att ta tag i, säger Kerstin Lagberg. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".