Jari Puustinen. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
1 av 2
Jari Puustinen (M). Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Stadshuset i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Stadshuset i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Moderat skolansvarig i Eskilstuna självkritisk till missat lärarlyft

Jari Puustinen (M): Det är väldigt olyckligt att det skett
1:39 min

Miljöpartiet i Eskilstuna riktar hård kritik mot Moderaternas skolansvarige Jari Puustinen sedan kommunen missat 13,5 miljoner i statligt bidrag - men enligt Puustinen så innebär det här ingen skillnad för lärarna.

Miljöpartiet i Eskilstuna riktar svidande kritik mot utbildningsnämndens ordförande i Eskilstuna, moderaten Jari Puustinen - det efter att Eskilstuna gått miste om 13 och en halv miljon kronor i första omgången av lärarlyftet att ge särskilt kvalificerade lärare ett extra lönelyft.

I ett brev till kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Jimmy Jansson så vill Miljöpartiet att händelsen utreds noga och att det genomförs en granskning av hur Jari Puustinen (M) sköter sitt uppdrag.

Eskilstuna är en av de fyra kommuner i landet som missat första omgången av lärarlyftet där staten avsatt en och en halv miljard kronor för att ge särskilt kvalificerade lärare ett extra lönelyft.

– Det är väldigt olyckligt att det skett, och vi sitter just nu och pratar om vad som skett, om det är den mänskliga faktorn eller om det är något fel i det digitala systemet där man söker om de här pengarna, säger Jari Puustinen.

Jari Puustinen säger att kommunen fyllt i en ansökan på Skolverkets hemsida i fredags och trodde då att den registrerats, men att det där någonstans har det skett något.

Men enligt Jari Puustinen så innebär det här ingenting för lärarna, nämndens ekonomi är så pass bra att man har råd att betala ut pengarna ändå.

Vad gör ni för att det här inte ska hända igen, när det räcker med att trycka fel på en knapp så missar man 13,5 miljoner?

– Ja vi får se nu tittar vi som jag sa på den mänskliga faktorn eller om det är systemet som gjort att det blivit som det blivit. Samtidigt ser vi över våra rutiner, säger Jari Puustinen.

Jari Puustinen tar inte Miljöpartiets kritik särskilt hårt. Miljöpartiet säger i ett pressmeddelande att det inträffade är en skandal och att man vill att kommunstyrelsen granskar hur Jari Puustinen sköter sitt uppdrag.

– Det är stora ord från miljöpartiet och det får stå för dom. Jag kan säga på rak arm att det kommer inte att drabba lärarna.

Du är högste politiskt ansvarige, vilket ansvar har du för det som har hänt?

– Ja vi har alla ett ansvar och det är det vi ser över nu då det gäller rutiner och allting också och hur kunde det här ske i så fall, så vi får väl se vad den här undersökningen visar, säger Jari Puustinen. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".