Vattenledning kustledningen. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Fastighetsägare i Trosa protesterar mot höga VA-avgifter

Arne Karlsson (KD): Det är inte miljömässigt motiverat
1:43 min

Boende utanför Trosa kämpar mot anslutningsavgifter för vatten- och avlopp och får politiskt stöd.

Sedan några år tillbaka är kommuner skyldiga att förse sammanslutningar av hus med vatten och avlopp, även om de ligger långt ut på landsbygden. Men det kan bli dyrt för de boende.

Tofsö ligger några kilometer söder om Trosa. Här kämpar boende mot de nya reglerna.

– För några år sedan blev Trosa kommun ålagda av kommunen att anlägga ett avloppssystem här på Tofsö. Och rent tekniskt skulle lösningen vara densamma som inne i en tätort, säger Tord Söderberg, ordförande i Tofsö samfällighetsförening.

Vad skulle det kosta för er fastighetsägare?

– Mellan 300 000 till 400 000 kronor per fastighet.

Vattentjänstlagen som har ställt till med problem för många glesbygdsbor. Lagen säger att kommuner är skyldiga att förse hus i större sammanhang med fungerande vatten- och avloppssystem. Enligt rättspraxis innebär större sammanhang ungefär 20 hus eller mer.

Kritiska kommunpolitiker och fastighetsägare över hela landet anser nu att många hushåll tvångsansluts till ett kommunalt VA-system, trots att hushållen redan har fungerande, enskilda vatten- och avloppslösningar.

I slutändan är det just de enskilda fastighetsägarna som får betala i form av högre särtaxor.

Arne Karlsson är kristdemokratisk ordförande i Trosas Teknik- och servicenämnd. Han är väl bekant med just Tofsö.

– Det området ligger cirka femton kilometer från ett kommunalt VA-nät. Det skulle i det här fallet innebära att fastighetsägarna skulle bekosta hela anläggningen i form av en ledning på femton kilometer samt ett eget nät på området. Det är inte miljömässigt motiverat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".