Vattenledning. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Foto: Arkivbild: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Trosa vill prova en ny avloppslösning

Arne Karlsson (KD): Det är ingen som har prövat det här
0:52 min

Att ansluta bostäder på landsbygden till kommunalt avlopp är dyrt, men också tvingande enligt lag. Nu hoppas Trosa få en ny lösning godkänd.

Kommuner är skyldiga att förse sammanslutningar av hus med vatten och avlopp, även om de ligger långt ut på landsbygden. Men det kan bli dyrt för de boende. 

I Tofsö, några kilometer söder om Trosa, har de boende protesterat på reglerna. De har också fått stöd från ordföranden i Teknik och servicenämnden i Trosa, kristdemokraten Arne Karlsson.

Nu hoppas Arne Karlsson att man ska kunna hitta nya lokala lösningar. 

– Nu tittar vi bland annat på en lösning där man separerar toalettvattnet från bad, dusch och tvättvatten. Vi tittar just nu på att eventuellt göra en överenskommelse med Södertälje kommun om att kunna köra det till deras rötningsanläggning i Hölö. Och i förlängningen kunna använda det som gödningsmedel på åkermark.

Tror du att ni kommer att få igenom det här hos Länsstyrelsen? 

– Vi hoppas på det. Det är ju ingen som har prövat det här, så det är ju prejudicerande. Det är ju intressant och följs från andra håll också.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".