Ruth Nordström, barnorskans ombud på väg in i tingsrätten.
1 av 2
Ruth Nordström, barnorskans ombud på väg in i tingsrätten. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.
Barnmorskan Linda Steen med ombud
2 av 2
Barnmorskan Linda Steen med ombud. Foto: Annizeth Åberg.

Abortvägrande barnmorska förlorade mot landstinget

Linda Steen, barnmorskan: Det skulle kännas konstigt om man skulle ge sig efter första ronden
2:38 min

Barnmorskan Linda Steen, som stämde landstinget på 80 000 kronor för att hon inte fick ett jobb på kvinnokliniken eftersom hon inte vill utföra aborter på grund av sin kristna tro, förlorade tvisten mot landstinget.

Barnmorskan sökte anställning hos Landstinget, men accepterade på grund av sin trosuppfattning inte att medverka vid abort. Eftersom hon inte kunde medverka vid abort, nekade Landstinget henne anställning.

Enligt tingsrätten innebar det en inskränkning av hennes rättigheter, men att det var en tillåten inskränkning.

Landstinget har rätt att ha vården ordnad så att den förutsätter att alla barnmorskor medverkar vid abortvård. Det var därför inte fel av Landstinget att kräva att de barnmorskor som anställs ska kunna medverka vid aborter, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Tingsrätten skriver att den aktuella inskränkningen i Linda Steens rättigheter var nödvändig i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till skyddet för hälsa.

"Slutsatsen är att Linda Steens tanke-, samvets- och religionsfrihet enligt artikel 9 i Europakonventionen inte har kränkts genom Landstingets agerande. Att Linda Steen har visat att vårdpersonal i många av Europas länder har en lagstadgad rätt till samvetsfrihet påverkar inte bedömningen. Inte heller Europarådets resolutioner medför någon annan bedömning".

Eftersom en sådan kränkning var en förutsättning för skadestånd, ska Landstinget inte betala något skadestånd till barnmorskan.

Det var i september förra året som barnmorskan Linda Steen lämnade in en stämningsansökan då hon blivit nekad anställning som barnmorska på Kvinnokliniken i Nyköping, eftersom hon på grund av sin kristna tro inte kan tänka sig utföra aborter.

Hon var sedan tidigare anställd som sjuksköterska inom landstinget Sörmland som 2014 beslutade att bekostade hennes vidarestudier till barnmorska med villkoret att hon skulle jobba på Kvinnokliniken i två år efter att hon blivit examinerad.

Linda Steen menar att hon under anställningsintervjun som barnmorska på kvinnokliniken inte kände till vad som skulle krävas av henne i hennes nya yrkesroll.

Landstinget anser att man som barnmorska ska kunna utföra alla yrkesuppgifter som kan krävas på kvinnokliniken.

Landstinget har begärt ersättning på drygt 1,2 miljoner kronor och tingsrätten godkänner detta vilket betyder att Linda Steen ska betala pengarna, det vill säga rättegångskostnader. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".