Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bild på karta över Lövsta skolhem, plus bild på SiS-flagga.
1 av 3
Foto: Tomas Rainai/Daniel Velasco/Sveriges Radio
Bilar står i kö framför en däckverkstad.
2 av 3
Kön var tidvis lång framför däckverkstaden i Hälltorp. Foto: Foto: Staffan Axelsson / Sveriges Radio
Karin Lindell, överläkare Linköpings lasarett. FOTO: Teresa Kristoffersson
3 av 3
Karin Lindell, överläkare Linköpings lasarett. FOTO: Teresa Kristoffersson

Veckan som gått - på 7 minuter

Hör sammanfattningen här!
7:01 min

Varje fredag så sammanfattar Eftermiddag i P4 Sörmland några av veckans stora händelser, Katarina Wahlström tar er igenom vecka 44.

Patienter med akut livshotande tillstånd i behov av högspecialicerad vård körs i dag med ambulans från Sörmland till Akademiska sjukhuset i Uppsala, en resa som från vissa delar av länet, kan ta upp till tre timmar, trots att hjälp finns att få i Linköping en resa som bara tar en tredjedel av tiden. Karin Lindell, överläkare på Nyköpings lasarett, har varit med i ambulansen många gånger och är kritisk till de långa transporterna.

P4 Sörmland har i veckan fortsatt rapporteringen om missförhållanden på ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad idag - där personal utsatt barnen för både kränkningar och fysiskt våld.
Vi har pratat med ett av barnen som bodde på den nu stängda avdelningen Klippan.

Joachim Reif har tagit över efter att den dåvarande institutionschefen sa upp sig förra måndagen, i samband med att en avdelning lades ner på grund av missförhållanden där.

– Jag kommer gå tillbaka så lång tid det krävs för att få upprättelse, säger Joachim Reif.

Däckverkstäderna har bråda dagar just nu. Snö väntas i morgon och bilisterna får bråttom att byta däck. 

Eskilstuna kommun ska utreda varför en ansökan om statliga pengar på 13 miljoner kronor inte registrerades, pengar som kommunen nu kan gå miste om. Eskilstuna är en av fyra kommuner i landet som missat första omgången av lärarlyftet där staten avsatt pengar för att ge särskilt kvalificerade lärare ett extra lönelyft. Jari Puustinen, ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att kommunen undersöker var felet uppstod och ser över sina rutiner.

Nu ska vårdavdelningarna på Nyköpings lasarett byggas om för att skapa en bättre måltidsmiljö för patienterna och för att minska matsvinnet.
Sedan i våras har en av avdelningarna varit testavdelning för ett nytt koncept där patienterna får större valfrihet kring när och vad dom ska äta - och det har varit så framgångsrikt att satsningen som heter fleximat nu ska bli permanent, säger projektledare Marianne Backrud-Hagberg.

Trots att det är höstlov så har både elever och lärare haft musikundervisning på musikskolan i Nyköping i veckan. Den finske kompositören Harri Wessman har varit på besök och eleverna har spelat stycken som han har komponerat.

P4 Sörmland var med när stråkensemblen hade en improvisationsövning och lyssnade till Milosz Krawczyk, Nilas Örmar och Tova-Li Hake som är 13 år och spelar alla fiol.

På Kulturhuset Ängeln i Katrineholm så uppmärksammas döden lite extra den här veckan. Bibliotekarien Anna Elmhag tipsade Annizeth Åberg om böcker för barn som tar upp döden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".