Jimmy Jansson. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio

Eskilstuna vädjar till regeringen om lärarlönelyft

Eskilstuna kommun vädjar nu till regeringen att i efterhand pröva kommunens ansökan om pengar till lärarlönelyftet.

I fredags var sista dagen för kommuner och andra utbildningsgivare att ansöka hos Skolverket om statligt stöd för lärarlönelyftet. Men Eskilstuna missade att skicka in sin ansökan och därmed gick kommunen miste om 13,5 miljoner kronor.

I ett brev till utbildningsdepartementet vädjar nu kommunstyrelsens  ordförande Jimmy Jansson (S) att regeringen ska pröva kommunens ansökan i efterhand.

– Pengarna är särskilt viktiga för en industristad som Eskilstuna med en relativt hög ungdomsarbetslöshet och en svag studietradition. Vi vill därför uppmana Utbildningsdepartementet att se över vår ansökan igen, säger Jimmy Jansson i brevet.

I ett pressmeddelande skriver kommunen vidare att Eskilstunas olika nämnder varje år ansöker om statliga medel för tillfälliga satsningar och att det nu påbörjas ett internt arbete i kommunen för att säkra rutiner vid ansökningar av bidrag från staten, statliga myndigheter och externa parter.

- Vi får dra lärdomar av det som har hänt och se över våra rutiner och arbetsprocesser när det gäller ansökan om statliga medel. Vi behöver därför ta fram kommungemensamma rutiner som säkerställer att vi får in de bidrag som vi är berättigade till, säger Pär Eriksson, kommundirektör i pressmeddelandet.

På kommunstyrelsens sammanträde den 8 november tillkommer enligt pressmeddelandet ett extra ärende som innebär att kommunledningskontoret får i uppgift att utreda och ta fram en samlad rutin som tydliggör ansvar och säkerställer dualitetsprincipen, det vill säga att det inte är endast en person som handlägger ett ärende från början till slut vid ansökan om statliga medel. Varje förvaltning ska dessutom ta fram en dokumenterad rutin för ansökningar av medel från staten.

Lärarnas löner kommer inte att påverkas av händelsen utan lärarlönelyftet är delvis redan utbetalt. Barn- och utbildningsförvaltningen har påbörjat ett arbete med att ta reda på vad som har gått fel. Skolverkets systemsupport klassar enligt pressmeddelandet Eskilstuna kommuns ansökan som arbetsmaterial då den inte bedöms vara inskickad, och därför lämnar de inte ut information från de tekniska loggarna i statsbidragssystemet.

- Vi får anta att ansökan inte är inskickad på ett korrekt sätt och att vi brustit i vår administrativa hantering. Vårt mål är att lära oss av det som hänt och se till att förbättra våra rutiner, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Åsa Lundkvist i pressmeddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".