Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S-politiker i Eskilstuna protesterar mot förändringar av LSS

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 10.02
Jimmy Jansson (S): Det börjar knaka i fogarna
0:55 min
Jimmy Jansson med ett papper framför sig på ett bord. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Det är inte rimligt att personer som behöver personlig assistans den senaste tiden plötsligt har fått betydligt färre timmar hjälp eller har fått den indragen. Det anser Socialdemokraterna i Eskilstuna, som har skrivit ett brev om det till barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Det finns flera exempel på sörmlänningar som drabbats, skriver bland andra Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

"Vi har under den senaste tiden kunnat ta del av debatten kring personlig assistans. Även i vårt län finns flera exempel på människor som drabbats. Det har handlat om människor som fått se sina assistanstimmar kraftigt minska, fått nej till dubbel assistans eller fall där rätten till assistans helt upphört. Vi anser inte detta vara rimligt".

Den nya tolkningen av reglerna för LSS, lagen om särskilt stöd, får konsekvenser som inte är rimliga, skriver socialdemokraterna i Eskilstuna.

– Det finns ju uppenbarligen en hel del fall där förutsättningarna har förändrats utan att samhället gett ett bra svar på varför. Då börjar det knaka i fogarna och krakelera. Systemet ska vara en garanti och fungera för människor som har större behov som ska ha samma möjligheter som du och jag, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande. 

I brevet till ministern skriver tre företrädare för Socialdemokraterna i Eskilstuna att man är medvetna om den stora kostnadsökning som skett inom LSS sedan lagen infördes för drygt 20 år sedan. De tre skriver att det samhället måste ta krafttag mot det utbredda fusket, men man menar att konsekvenserna som man nu ser inte är rimliga.

"En human assistans måste säkerställas så att den som är i behov av hjälp också får detta. Den nya tolkningen av reglerna får som vi nämnt konsekvenser som på inget sätt kan beskrivas som rimliga.Vi är övertygade att man kan göra detta samtidigt som man stramar åt de avarter vi sett och kommer till rätta med det fusk som bevisligen har förekommit".

Flera brukarorganisationer har protesterat mot nedskärningar i assistansersättningen. De anser att regeringen genom direktiv till Försäkringskassan vill försämra villkoren för personer som behöver personlig assistans. Liberalernas Niklas Frykman i Eskilstuna är en av flera politiker som har protesterat mot regeringen i den här frågan. 

Fakta:
Lagstiftningen om assistans är en rättighetslag som infördes 1994.
Det var en stor reform och kostnaderna för de stöd den ger rätt till har ökat år efter år. 1994 hade 6 100 personer assistansersättning. Tjugo år senare var de 16 400.

Den aktuella siffran för oktober i år är enligt Försäkringskassan knappt 15 800. Det innebär en minskning med cirka 300 personer sedan januari i år. Under samma tid har kostnaderna ökat, trots att antalet personer som beviljas ersättning inte har ökat så mycket de senaste fem, sex åren.

Mellan år 2000 och 2015 fördubblades utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder, om kommunernas och statens kostnader läggs samman. Den statliga assistansersättningen, den större delen, ökade från drygt 11 till nästan 25 miljarder under samma period.

Hälften av ökningen beror på att fler grupper, genom lagändringar vid några tillfällen, har fått möjlighet till personlig assistans. Det gäller bland annat att personer som fyller 65 har fått rätt att behålla assistans.

Källa: Regeringskansliet, Försäkringskassan (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".