Fristadstorget i Eskilstuna. Foto. Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Eskilstunas politiska majoritet i Stadshuset har kompletterat årsplanen från juni. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Jimmy Jansson, Arne Jonsson och Jari Puustinen framför en powerpoint-presentation. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jimmy Jansson (S), Arne Jonsson (C) och Jari Puustinen (M). Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Både satsningar och återhållsamhet i Eskilstunas budget

Jimmy Jansson (S): Det ser hyggligt ut, men sen sjunker resultaten
5:48 min

I Eskilstuna presenterade idag den politiska majoriteten sina prioriteringar i budgeten för nästa år. Partierna konstaterar att det ekonomiska läget har försämrats sedan årsplanen slogs fast i somras.

Det ekonomiska läget i Eskilstuna har försämrats jämfört med i juni.

– Det är en hygglig situation just nu och ganska starka resultat. Även 2017 finns det pengar att göra reformer för, men sen 2018 och 2019 sjunker resultatenheten på grund av stora kostnadsökningar för skola och äldreomsorg samtidigt som skatteintäkterna inte ökar lika mycket, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Majoriteten vill fortsätta att prioritera barnomsorg och äldreomsorg, arbetet med socialt utsatta ungdomar, arbetet mot narkotika och för ökad trygghet och minskad kriminalitet. Men vill också öka bostadsbyggandet och skapa fler jobb genom ökade traineeplatser och yrkesutbildning.

Kommunens arbete med "social uthållighet" får fem miljoner kronor. Barn och unga prioriteras. Politikerna ställer krav på att alla nämnder och bolag ska bidra med resurser för att stärka social uthållighet i utsatta stadsdelar.

"Frågan är ytterst prioriterad då våra stadsdelar är människors hem och de ska därför vara trygga och trivsamma".

Majoriteten återställer skolpengen för grundskolan med 29 miljoner kronor (den skars ju ner kraftigt tidigare) och skjuter till ytterligare 250 nya miljoner kronor till skolan och 85 miljoner till äldreomsorgen mellan åren 2017 och 2019. Samtidigt ska skolan och andra verksamheter hålla igen och effektivisera. 

Politikerna satsar 1000 kronor mer per elev för de med störst behov. Landsbygdsstödet höjs också för att stärka skolorna på landsbygden.

Drygt 49 miljoner satsas på personer med funktionsnedsättningar och man minskar underskottet i nämnderna med sammanlagt 40 miljoner kronor.  Alla nämnder får dock i uppdrag att minska sina kostnader de kommande åren för att frigöra resurser för fler elever och äldre.

Enligt den politiska majoriteten innehåller budgeten ökade satsningar på välfärden med 293 miljoner kronor.

"Satsningar ska göras på att bygga ut skolan och äldreomsorgen och investeringar sker i huvudsak bostäder och infrastruktur".

Eskilstuna fortsätter att växa vilket gör investeringstrycket är mycket högt. För att öka bostadsbyggandet satsas 1,5 miljoner kronor per år fram till 2021 för att snabba på plan- och byggprocessen och för att få fram fler planer för bostadsbyggande och näringslivsetableringar.

Socialnämnden får också mer pengar, men ska samtidigt effektivisera. För att få försörjningsstöd ska den berörde vara i någon form av aktivitet inom 48 timmar. Fortsatt stöd kräver att planen följs, skriver majoriteten i förslaget.

Prognosen i kommunens årsplan för kommande tre år bygger på en stark konjunktur och att inga större bakslag kommer. Men ökningen av skatteintäkterna, enligt den prognos som finns, räcker inte i förhållande till kostnadsutvecklingen i verksamheterna.

– Det är et tufft läge, samtidigt som vi har en grundläggande positiv utveckling, självklart har vi problem, men vi har förutsättningar att bygga på jämfört med andra som har avfolkning och nära en tillväxtregion. Skatteintäkterna ökar inte i den takt som tidigare prognostiserades i juni samtidigt som kostnaderna ökar i skola och äldreomsorg, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Majoriteten vill fortsätta ha ett överskott på 2,5 procent vilket är "en förutsättning för en långsiktig trygg och stabil utveckling av kommunkoncernens verksamheter och ligger i linje med Lagen om god ekonomisk hushållning".

För att att det ska bli möjligt måste varje verksamhet ha en ekonomi i balans och effektivisera "steg för steg".

Läs också Vänsterpartiets prioriteringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".