Från vänster Marko Pöllänen, vd på Sveriges Byggindustrier i Ekilstuna, samt Krister Karlsson, vd på HMB Construction. Båda anser att det finns för få kompetenta byggledare och platschefer i Södermanland. Här är de vid ett av företagets byggen i Eskilstuna: Kvarteret Skolmästaren med cirka 120 nya lägenheter.
Från vänster Marko Pöllänen, vd på Sveriges Byggindustrier i Ekilstuna, samt Krister Karlsson, vd på HMB Construction. Båda anser att det finns för få kompetenta byggledare och platschefer i Södermanland. Här är de vid ett av företagets byggen i Eskilstuna: Kvarteret Skolmästaren med cirka 120 kommande lägenheter. Foto: Stefan Nordberg/Sveriges Radio

Kompetensbrist bromsar byggandet

Sveriges Byggindustrier: Brist på kompetens bromsar byggandet
1:29 min

Kompetensbrist är det största hindret för länets bostadsbyggande. Det anser Sveriges Byggindustrier som hoppas på fler praktikplatser för ingenjörsstudenter.

– Sörmland har inte byggt så mycket som man kanske skulle ha byggt tidigare och därmed så har länet tappat en del av kompetensen som krävs, säger Marko Pöllänen, chef för Sveriges Byggindustrier i Eskilstuna.

Mer specifikt handlar det om platschefer och arbetsledare, alltså oftast ingenjörer. Marko Pöllänen på Sveriges Byggindustrier anser att Sörmland på många håll varit ett svart hål vad gäller just byggande. Med det menar han att det alldeles för länge har byggts alldeles för få bostäder, vilket hämmat tillväxten av ny, kompetent personal. Det har nu blivit ett problem då många kommuner helt plötsligt behöver eller planerar att bygga många bostäder under en kort tidsperiod.

Är det inte ett problem för många nyutexaminerade att många arbetsgivare kräver erfaren personal?

– Jo, det är ett problem, men där har vi ett samarbete med högskolorna. Vi försöker att pusha på så gott vi kan att de ska införa praktik i sina utbildningar.

Även Krister Karlsson,vd på byggföretaget HMB Construction, som är aktiva i stora delar av Mellansverige, anser att byggbranschen lider av kompetensbrist. Inte minst i Sörmland.

– Byggboomen när det gäller bostäder har kommit senare hit. Tittar man på våra andra orter runt Mälaren, som Uppsala och Västerås, så har produktionen varit igång längre och det finns mer personal.

Vad är det för personal som ni har svårt att få tag på?

– Det är över hela linjen. Arbetare inom trä och betong. Platschefer och arbetsledare. Och när det gäller just platschefer och arbetsledare så har vi insett att vi måste försöka rekrytera underifrån, inom vårt företag. Det handlar om duktiga snickare som vi då utbildar internt, säger Krister Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".