Inga lokala regler för vattenskotrar

Länsstyrelsen i Sörmland har fortfarande inte fattat något beslut om var och hur vattenskotrarna i länet får färdas. Detta trots att Länsstyrelsen uppgett att man skulle försöka ha ett förslag klart i början av sommaren.

Anki Eklund och Jeanette Lindström, vid Joggersöbadet i Oxelösund är några av dom som är kritiska mot länsstyrelsens brist på agerande. Vattenskotrar får enligt en lag som kom förra sommaren bara köras i allmänna farleder. Men den här lagen räcker inte för att kunna kontrollera vart vattenskotrarna egentligen kör. Anledningen är en dom i Nacka tingsrätt som friade en man som kört klart utanför allmän farled med sin vattenskoter men ändå friades. Det här eftersom länsstyrelsen i Stockholm inte hade presenterat några lokala regler för hur vattenskotrarna fick framföras i länet. Efter domen har man på flera ställen i Sverige infört lokala regler men alltså inte i Sörmland. Det här verkar nu alltså i praktiken innebära att vattenskotrar kan färdas var som helst utan att det är straffbart. Staffan Karlsson, naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Sörmland säger att lokala regler för Sörmland kan komma tidigast i höst, men påpekar att det inte innebär att det är fritt fram att köra vart man vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".