överskott i kommunerna
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inger Grindelid, socialchef i Strängnäs.
2 av 2
Inger Grindelid, socialchef i Strängnäs. Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio

Bra år för kommunerna i Sörmland

"Sju av Sörmlands nio kommuner väntar ett bättre resultat än budgeten för 2016"
1:59 min

De flesta kommuner i Sörmland går ekonomiskt bättre än väntat. Det visar kommunernas resultat i delårsrapporterna som P4 Sörmland gått igenom.

Alla kommuner hade som mål att gå med överskott i år för att klara framtida investeringar t ex. Och de ser ut att lyckas. I sju av Sörmlands nio kommuner väntas till och med ett bättre resultat än budgeten för 2016.

Bara Nyköping och Trosa prognostiserar ett lägre överskott än väntat. Socialnämnden ser dock ut att ha ett underskott i de flesta kommunerna. Bara i tre av länets kommuner räknar man med en budget i balans, dvs +-0. Strängnäs är en av de kommunerna o de efter bland annat ett omfattande effektiviseringsarbete som startade 2014.

– Vi gjorde en genom lysning av vår verksamhet i alla vår områden inklusive allt inom vård och omsorg, och individ och familjeomsorgen. Då satte vi upp ett antal förbättringsområden på varje område som vi har jobbar systematiskt med på olika sätt, säger Inger Grindelid socialchef i Strängnäs kommun.

Bland annat har man börjat med en restriktivare biståndsbedömning, stängt ett särskilt boende och gett personer med försörjningsstöd tranieejobb. Hittills har man sparat in ett 10 tal miljoner o ytterligare besparingar planeras nästa år på 27 miljoner kronor. Enligt Inger Grindelid har besparingarna haft en positiv inverkan på de flesta men att alla kanske inte håller med.

– De klar om man tänker inom äldreomsorgen och hemtjänsten, där kan det nog finnas en del som tycker att de har blivit drabbade, säger Inger Grindelid.

Men för i år ser det ljust ut för kommunernas ekonomi i stort. I framtiden väntar dock utmaningarna. Flera av kommunerna vi varit i kontakt med ser att om några år kommer kostnaderna öka snabbare än vad skatteintäkterna gör.

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson, sa så här om läget där i våra sändningar tidigare i veckan.

– Det är ett tufft läge. 2018, 2019 och framåt så sjunker resultaten och de pengar som blir över. Det på grund av väldigt stora kostnadsökningar för skola och äldreomsorg samtidigt som skatteintäkterna inte ökar i samma takt. Så det blir ett gap där som måste hanteras av alla kommuner, säger Jimmy Jansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".