Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges Åkeriföretag öst protesterar mot bristande snöröjning

Publicerat torsdag 10 november 2016 kl 07.19
En plogbil plogar bort snö på en gata i centrala Stockholm 9 november. Huvudstaden har bomaderats av snö under natten. Foto: Anders Wiklund/TT.
Det kom en halvmeter snö i Stockholm igår. Sveriges åkeriföretag öst protesterar mot brister i snöröjningen. Foto: Anders Wiklund/TT

Sveriges Åkeriföretag i den östra regionen protesterar mot bristande snöröjning.

Åkeriföretagen anser att halkbekämpning och snöröjning måste förstärkas, särskilt på kritiska vägavsnitt som i backar och vägkorsningar.

Bland annat tycker de att vägarna plogas i rätt prioriteringsordning och att lastbilar använder vinterdäck eller snökedjor.

Åkeriföretag har så sent som i oktober föreslagit till regeringen att införa krav på snökedjor för vissa särskilt olycksdrabbade lastbilstyper, så kallade EU-trailers.

Trafikverket varnar även idag att det är fortsatt stora störningar i vägtrafiken i hela östra Sverige. Och dessutom att det är en extrem trafiksituation i Stockholm.

Trafikverket uppmanar till och med trafikanterna att undvika bilresor under förmiddagen på grund av att det kommit mycket snö.

Det står övergivna personbilar och lastbilar på de stora infarterna. De vägar som berörs mest är E4 söderut/norrut, väg 73 (Nynäsvägen) och väg 222. Trafikverket har tillsammans med andra aktörer arbetat för fullt under natten med att få undan fastkörda fordon, men fortfarande kvarstå det fordon på vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".