Sjötångens äldreboenden
Sjötångens äldreboende i Oxelösund. Här finns totalt 46 lägenheter Foto: Stefan Nordberg/Sveriges Radio

Brist på specialbostäder för äldre

Områdeschef: Det eskalerande behovet hade vi inte riktigt förutsett.
1:36 min

Flera kommuner i länet har svårt att tillgodose behovet av särskilda äldreboenden. I Oxelösund planeras för ett nytt äldreboende inom några år. Och det kan behövas.

På några decennier har andelen äldre ökat snabbare här än i nästan hela Sverige.

– Just för tillfället så har vi sex personer som har beviljats tillstånd för särskilt boende demens, som vi inte har möjlighet att verkställa på grund av brist på lägenheter, säger Titti Kendall, områdeschef inom äldreomsorgen i Oxelösund.

Länsstyrelsen kom nyligen ut med sin senaste bostadsrapport för länet. Till denna har Oxelösund rapporterat att de inte har några behov av att bygga nya särskilda boenden de kommande fem åren. Men det har alltså ändrats.

Har ni blivit tagna på sängen?

– Det är ingen nyhet att vi har väldigt många äldre i Oxelösund. Men att behovet skulle eskalera så mycket kunde vi inte riktigt förutse.

Särskilt boende för äldre är en särskild boendeform enligt socialtjänstlagen. Den berör äldre som behöver särskilt stöd och det är kommunen som har ett ansvar att inrätta dessa boenden. Oxelösund har i nuläget cirka 130 lägenheter, särskilt anpassade för äldre. Det täcker inte riktigt kommunens behov och för att möta detta planeras därför ett nytt äldreboende, berättar Linus Fogel, socialdemokratisk ordförande för Vård- och omsorgsnämnden i Oxelösund.

– Vi har en kalkyl som säger att senast 2025 så behöver vi ha ett äldreboende stående färdigt i Oxelösund. Vi har också ett bostadsbestånd som är ålderstiget vilket betyder att det finns väldigt få hissar. Och vi har ett politiskt direktiv som säger att det ska byggas två nya hissar i befintligt bostadsbestånd varje år, för att underlätta att man kan bo kvar hemma.

Det låter dyrt.

– Det är en utmaning. Tittar man på de ekonomiska beräkningarna i nutid så ser man att de sektorer som sticker mest i kostnader är just omsorgen av de äldre. Där måste vi bli bättre på att titta hur vi kan effektivisera, och bygga så att det blir så bra som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".