Människor duschar.
1 av 3
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
15 av 25 i en klass undviker duschen.
2 av 3
15 av 25 i en klass undviker duschen. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio
skoldusch
3 av 3
Jobbigt att visa sig naken inför andra är en anledning som eleverna uppgett till att de inte duschar efter idrotten. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
#skoldusch

Många elever duschar inte efter idrotten

Elev: Inte så kul att bli tvingad till att duscha med andra
1:49 min

Dåligt städade duschutrymmen, tidsbrist och att man tycker det är jobbigt att visa sig naken inför andra, så motiverar högstadieelever i Sörmland varför de inte duschar efter skolidrotten.

Rebecka J Carlsson som går i nian på Järvenskolan Tallås i Katrineholm går hellre hem och duschar, där hon kan vara ensam.

– Jag känner mig inte särskilt trygg och bekväm framför andra människor, så jag föredrar att vara ensam.

Sveriges Radio har gjort en enkät med över 3000 högstadieelever i hela landet. De flesta svarar att de alltid är med på idrottslektionerna, men bara hälften av dem svarar att de alltid duschar.

I Sörmland har vi fått svar från 100 elever. Bara en femtedel av dem svarar att de alltid duschar efter idrotten. Hälften av dem duschar sällan eller aldrig. På Järvenskolan Tallås har man problem med elever som inte duschar berättar Magdalena Norin som är rektor.

– Det är en utsatt situation att stå och duscha öppet. För vi har ju inga duschdraperier eller duschväggar. Det är bara att gå till sig själv, att man kanske tycker det är obehagligt att folk tittar på en. Man känner sig inte bekväm med sin kropp, det tror jag är anledningen till att man inte duschar.

Och det är något som Magdalena Norin vill förändra.

– När frågorna kommer upp så gäller det att inte säga "det är så här, vi har de duschar vi har". Man får någonstans ta med sig frågan och föra den vidare.

Frågan om draperier i duschutrymmet i den egna gymnastiksalen har förts vidare upp i verksamheten. Men över hälften av eleverna som svarat på enkäten, både i landet och i Sörmland, anger att man inte duschade för att man inte blev svettig. Det är något som rektor Magdalena Norin är tveksam till.

– Jag tror att många hoppar duschen av andra anledningar, tyvärr.

Rebecka J Carlsson tror inte heller att anledningen till att man inte duschar efter idrotten är för att man inte blev svettig.

– Det känns ju mer som en ursäkt för att slippa duscha.

Vad tänker du om att man ändå måste?

– Det känns inte så kul att bli tvingad till att duscha med andra, det känns inte så bekvämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".