Tidigare kriminalpolis hoppas på lösning av gammalt Eskilstunamord

Leif Söderberg, tidigare kriminalpolis: Vi var nog väldigt dåligt insatta vad ett hedersrelaterat mord innebar
1:14 min

Leif Söderberg tidigare kriminalpolis på dåvarande länskriminalen i Eskilstuna kommenterar idag uppgifterna i tv-programmet i TV4:s Svenska fall för FBI om det så kallade kurdmordet i Eskilstuna 1986.

En hårlock stod bland annat i fokus, en hårlock som kanske kan lösa mordet.

När paret hittades mördade hade någon fäst en hårlock med hårstrån på kvinnan, hår som inte var hennes.

Paret hittades mördade i ett skogsparti i Hedlandet utanför Eskilstuna i maj för över 30 år sedan. Det fanns flera teorier vad som låg bakom. Men på senare tid har polisen misstänkt att det var ett hedersmord.

Uppgifterna om hårlocken har hittills inte varit kända för allmänheten och på 80-talet var hedersmord ett okänt begrepp i Sverige.

- Vi inom polisen och samhället i övrigt var nog väldigt dåligt insatta vad ett hedersrelaterat mord innebar, säger Leif Söderberg, tidigare kriminalpolis som var först på plats när paret hittades mördade i maj 1986.

Vice chefsåklagare Henrik Ohlin har fått programmets uppgifter på sitt bord och går igenom det. Nästa steg är att diskutera fallet med polisen för att därefter avgöra om det finns anledning att återuppta utredningen, säger han till P4 Sörmland.

– Jag litar på att han gör rätt bedömning, säger Leif Söderberg.

Hårlocken då?

– Nej, jag är inte insatt i det. Det har passerat mer eller mindre för mig. Jag har min uppfattning och att vi ska vara stolta över utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".