Gata och hus.
Lägenheten på Kungsgatan i Katrineholm. Foto: Pontus Stenberg.

50-årig man åtalas för mord och mordbrand i Katrineholm

En 50-årig man i Katrineholm åtalades idag för mord och mordbrand, men också för brott mot griftefriden.

Det gäller fallet med den kvinna som hittades död i hennes och mannens lägenhet i början av september.

Enligt åklagaren har mannen dödat kvinnan genom att strypa henne och sedan på ett okänt sätt anlagt en brand i sängen där hennes kropp hittades.

Kvinnan hittades död i samband med en brand och polisen trodde först att det var en olycka. En elfilt hade satts på med full effekt och lägenheten började brinna.

Enligt räddningstjänsten brann det vid sängen i sovrummet med öppen låga och då räddningstjänsten med vatten skulle släcka elden slog det upp en blåaktig ljuslåga/blixt från sängen, enligt förundersökningsprotokollet.

Man hittade en livlös kvinna i sängen och hon fördes till sjukhus där hon sedan konstaterades avliden.

I sängen anträffades även en elfilt, och man antog att denna hade startat branden. Händelsen rubricerades som brand utan misstanke om brott. Räddningstjänsten tog hand om elfilten och den bäddmadrasssom legat i sängen.

I samband med obduktionen av kvinnan uppstod sedan en misstanke om brott då rättsläkaren konstaterade färska skador på kvinnans hals. 

Den sammantagna bedömningen är att gärningsmannen tagit tag runt halsen på kvinnan som avled av syrebrist. Efter hennes död började det att brinna i fotändan av den säng som hon låg i och branden har uppstått antingen genom att någon tappat ett brinnande/glödande föremål eller genom uppsåtligt anlagd brand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".