Andreas Johansson står på centralstation som är täckt av snö
Andreas Johansson från Arboga vill ha fler tågavgångar. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Stor satsning ska ge mer trafik i Mälardalen

Viking Jonsson: Det kommer vara helt fantastiskt
1:51 min

Fler tåg på Svealandsbanan i framtiden och en säkrare E4 genom Sörmland är två av de satsningar som regionpolitiker i sju län i Mälardalen vill prioritera. Samtidigt invigdes Citybanan i Stockholm idag.

Förutom Sörmland är Örebro, Västmanland, Uppsala, Stockholm, Östergötland och Gotland överens om planen för hur regionen dom närmaste 15 åren ska kunna möta den tillväxt som förväntas.

Det behövs flera satsningar, både på tågkapaciteten på sträckor som Svealandsbanan mellan Stockholm och Kungsör och Stockholm-Uppsala. Och bilvägar, framförallt ska E 18 och E4 bli säkrare genom att dom avlastas från trafik genom Stockholm - vilket man t ex gör om man satsar på att rusta upp riksväg 55.

Idag invigdes också Citybanan i Stockholm - en sex kilometer sträcka under jorden - som indirekt gör att det skapas plats för fler tåg som kan rulla in från Sörmland t ex till Stockholm och just gör att planen som politikerna antog idag kan i möjiggöras.

– Att vi kan sätta in fler tåg då det finns fyra spår lediga istället för två som idag, säger Viking Jonsson (S), som var med vid invigningen.

Citybanan är i trafik för allmänheten i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".