Barn i bilstol vänd åt rätt håll.
Bilden visar ett mindre barn som helt enligt rekommendationerna sitter i en bilbarnstol vänd bakåt i bilen. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Sörmlänningar är dåliga på att säkra barn i bilen

Lars Nordquist, NTF: Vi tycker att det här är gräsligt och det kan sluta i en tragisk olycka
2:04 min

I Sörmland sitter två av tre 3-åringar vända åt fel håll i bilbarnstolen när de åker bil, helt i strid mot gällande rekommendationer.

 Det visar NTF, nationalförening för trafiksäkerhets främjandes undersökning.

– Vi tycker att det här är ganska gräsligt, i och med att det här problemet finns så finns risken att det kan sluta i en mycket tragisk olycka någonstans och det vill vi absolut inte se, säger Lars Nordquist som är verksamhetsansvarig på NTF i Sörmland.

I snitt i Sverige sitter hälften barnen vid tre års ålder bakvänt i bilen enligt NTF:s undersökning. Men de rekommenderar att barn ska sitta bakvänt ända till att barnet fyllt fyra, helst till fem år. Det för att riskerna är mycket större att sitta framvänd i bilen.

– Påfrestningarna blir betydligt större framför allt på nacke och huvud vid en olycka och här är det en otrolig skillnad. Och som vi vet är nacken en av våra viktigaste delar, där sitter det fruktansvärt mycket saker som är så viktiga att hålla på plats. Och i och med att huvudet är väldigt tungt i förhållande till kroppen så tar nacken vid en krock front mot front krock, väldigt mycket stryk på grund av det tunga huvudet som åker framåt, säger Lars Nordquist.

Enligt Lars Nordquist så beror det här på brist på information till barnfamiljer, bland annat från Landstingets sida.

– I det här länet har vi ingen information i någon större utsträckning ut till barnfamiljer som informerar om hur man sätter fast, och hur viktigt det är och allting sånthär, säger Lars Nordquist.

Men från landstinget känner man inte igen bilden att det skulle vara för dåligt med information, utan ser andra anledningar till detta. Ulrika Nygren är barnhälsovårdsutvecklare på Landstinget Sörmland.

- Vi har det tungt socioekonomiskt, vi har många från andra kulturer som kanske inte än fått den här informationen än och vi ligger ganska långt ner när det gäller utbildningsnivå och på generell nivå blir det då mer att jobba med. Vi har en ganska bra barnhälsovård i Sörmland men det krävs lite mer när man jobbar i ett område med fler riskfaktorer, säger Ulrika Nygren.

Dock tycker Ulrika Nygren att det finns saker att jobba på.

– Ja, absolut och det här är ett av de områden som vi jobbar med, att barnen ska ha en säker miljö, säger Ulrika Nygren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".