Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor bostadsbrist i Sörmland

Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef: Det handlar om ett delat ansvar
1:30 min
Bygge av bostäder. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
I centrala Eskilstuna pågår flera byggen av nya bostäder. (bilden är från maj 2016) Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Det är fortfarande stor brist på bostäder i Sörmland. Det visar den senaste bostadsrapporten från länsstyrelsen.

När P4 Sörmland kontaktar kommunerna visar det sig dessutom att kommunerna i många fall planerar för betydligt färre bostäder än vad som behövs.

I år och nästa år planerar till exempel Trosa att börja bygga cirka 500 bostäder. Men efterfrågan är långt större än så, berättar Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef i Trosa.

– Trots ett, för Trosa kommuns del ett historiskt högt byggnadstryck när det gäller alla nybyggnadsformer ser vi ett behov inom alla typer av områden, både bostadsrätt och hyresrätt, men också på småhussidan, allt som kommer ut till försäljning går åt, säger Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef i Trosa kommun.

Vad har kommunen för ansvar?

– Det handlar om ett delat ansvar mellan både kommuner, byggföretag och andra aktörer som är verksamma i byggbranschen. För Trosa kommuns del skulle jag ändå vilja påstå att det faktiskt inte har brustit. Gör vi jämförelser runt om i landet så byggs det mycket här, säger Mats Gustafsson.

Det är brist på bostäder i centralorterna, men balans i övriga kommundelar i Gnesta, Nyköping, Oxelösund, Katrineholm och även i Trosa, förutom i centralorten, enligt länsstyrelsens rapport.

Bostadsbristen beror bland annat på att befolkningen ökat kraftigt, med 3000 per år de senaste åren, samtidigt som bostadsbyggandet inte har hängt med i samma takt.

850 lägenheter byggdes 2015. Behovet är 1300 lägenheter per år de kommande åren för att inte bostadstätheten ska öka, skriver länsstyrelsen i rapporten.

I 240 av landets 290 kommuner är det underskott på bostäder. Det är 30 procent fler kommuner än förra året. I Sörmland var det bostadsbrist i två av de nio kommunerna år 2000. Nu är det det i alla.

I Katrineholm, Oxelösund och Nyköping bedömer kommunerna att det är balans om fem år.

I Trosa, Strängnäs, Katrineholm, Flen och Nyköping behöver det byggas hyresbostäder i alla storlekar. Behovet av hyresrätter har ökat det senaste året, exempelvis behövs det nya hyreslägenheter med tre rum och kök i länets alla kommuner.

I hela länet råder det dessutom extra stor brist på hyresrätter. Eskilstuna är en av flera kommuner i länet där behovet av framförallt hyresrätter överstiger tillgången.

Det kommunala fastighetsbolaget Kommunfastigheter planerar att påbörja bygget av cirka 500 hyresrätter under 2016-2017. Samtidigt ligger det beräknade behovet under samma period på 800 till 1000 lägenheter.

– Vi har en bostadskö på cirka 25 000 personer just nu. Den ökar hela tiden och vi vet att det finns en trångboddhet i våra bostäder också. Nu kostar det ingenting att stå i vår bostadskö men den ger ändå en fingervisning om att det råder en bostadsbrist i Eskilstuna, säger Monica Hed Johansson, chef för Bygg- och teknikavdelningen på Eskilstuna Kommunfastigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".