Bostadsområde som håller på att byggas i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Bostadsbristen påverkar företagsrekryteringar

Torbjörg Sekse, länsarkitekt: Ungdomar, äldre och nyanlända drabbas av bostadsbristen
1:27 min

En bättre utbyggd statlig och regional infrastruktur är en nyckelfaktor för fler bostäder. Det ökar investeringsviljan, säger Torbjörg Sekse, länsstyrelsens länsarkitekt.

Det är brist på bostäder i centralorterna, men balans i övriga kommundelar i Gnesta, Nyköping, Oxeösund, Katrineholm och även i Trosa, förutom i centralorten, enligt länsstyrelsens rapport.

Bostadsbristen beror bland annat på att befolkningen ökat kraftigt, med 3000 per år de senaste åren, samtidigt som bostadsbyggandet inte har hängt med i samma takt.

850 lägenheter byggdes 2015. Behovet är 1300 lägenheter per år de kommande åren för att inte bostadstätheten ska öka, skriver länsstyrelsen i rapporten.

I 240 av landets 290 kommuner är det underskott på bostäder. Det är 30 procent fler kommuner än förra året. I Sörmland var det bostadsbrist i två av de nio kommunerna år 2000. Nu är det det i alla.

I Katrineholm, Oxelösund och Nyköping bedömer kommunerna att det är balans om fem år.

Bostadsbristen kan leda till ökad risk för att företag inte kan rekrytera personal och minskad rörlighet på bostadsmarknaden där ungdomar, nyanlända och äldre drabbas, enligt Torbjörg Sekse, länsstyrelsens länsarkitekt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".