Vilstaskidbacke
1 av 2
Foto: Henrik Säll.
Arvid Rinaldo, projektledare för "Alla på snö".
2 av 2
Arvid Rinaldo, projektledare för "Alla på snö". Foto: Henrik Säll.

Storsatsning på skidåkning i Vilsta i Eskilstuna

Arvid Rinaldo: Det som har saknats är snö
1:33 min

Idag presenteras en storsatsning på Vilstabacken. Fler snökanoner ska möjliggöra ett skidspår redan tidigt på säsongen och förhoppningsvis över 100 skiddagar.

Projektet heter "Alla på snö" och är ett samarbete mellan Eskilstuna kommun, skidklubben Tunafors SK och en del sponsorer. 

– Vi har bestämt oss för att satsa ännu hårdare i Vilstaområdet. Det de håller på med nu är att att färdigställa pumphuset för att utökar kapaciteten så det går att gör ännu mer snö den här säsongen. Planen är att hela konstsnöanläggningen ska vara produktionsklar 1 december, säger Arvid Rinaldo som är projektledare för Alla på snö.

Vad är det kvar som ska göras?

– Just nu håller de på att installera en extra pump som ska fördubbla vattenkapaciteten och när det är klart så kan vi börja provköra, utbilda personalen och komma igång, det gör vi vecka 47. När systemet är klart den 1 december hoppas vi att det är kallare än -2 för det är då man kan producera snö, säger Arvid Rinaldo.

Utöver en längre säsong planerar de ett längre längdskidspår och hoppas att satsningarna ska ge nya möjligheter då de ser en stor potential i området.

– Vi vill att Vilsta ska förbättras, för området är unikt. Vi har pulkaåkning, slalomåkning och längdåkning allt på ett och samma ställe. Det vi har saknat är snö så nu har vi gjort en stor insats tillsammans med kommunen och en rad sponsorer för att kunna femdubbla vår snökapacitet. Förra säsongen hade vi ungefär 900 meter konstsnöspår, i år hoppas vi på upp mot 3 km här i Eskilstuna och det är ju häftigt, säger Arvid Rinaldo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".