Spruta diabetes
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg
Charlotte Nylander, barnläkare på Mälarsjukhuset.
2 av 2
Charlotte Nylander, barnläkare på Mälarsjukhuset. Foto: Jonas Carnesten/Sveriges Radio.

Många söker diabetesvård sent – fler barn förgiftas

Charlotte Nylander, barnläkare: Ett mycket allvarligt tillstånd
1:33 min

Andelen barn som fått svåra syraförgiftningar till följd av sin diabetes ser ut att öka i länet. Nu uppmanar barnläkare på Mälarsjukhuset föräldrar att söka vård snabbare.

De senaste åren har läkarna på Mälarsjukhuset sett en ökning av andelen barn som lider av syraförgiftning, Ketoacidos, när deras diabetes upptäcks.

Tidigare år har cirka 13 procent av de diabetesdrabbade barnen varit drabbade av syraförgiftning. Men nu är den siffran närmare 40 procent.

– I år har vi haft 38 procent. Det är alltså en trefaldig ökning, säger Charlotte Nylander, barnläkare på Mälarsjukhuset.

Förgiftningen kommer sig av att kroppen gått in i ett svält-tillstånd och aktiverat reservnäringen.

– Då får man svältsyror som är giftiga för kroppen. Man får allvarliga symptom och kan behöva intensivvård, säger Charlotte Nylander.

En av orsakerna till ökningen kan vara att många väntar med att söka vård.

– Man går med symptom länge, och då hinner det utvecklas ett sånt här allvarligt tillstånd, säger Charlotte Nylander, som nu vill uppmana föräldrar att kolla upp sina barn snabbare.

– Märker du att ditt barn kissar mycket, dricker mycket, är trött och går ner i vikt så måste du söka vård samma dag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".