Thomas Redlund, chef på polisens Ledningscentral i Sörmland
Thomas Redlund, chef på polisens Ledningscentral i Sörmland Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio

Personalbrist på polisens ledningscentral – tvingas omprioritera

"Saknar ungefär 20 procent av personalstyrkan"
3:49 min

Personalbristen inom polisen drabbar även ledningscentralerna. I Sörmland tvingas man sätta in poliser från andra enheter, något som i längden kan påverka möjligheten att hinna utreda alla brott.

– Vi saknar ungefär 20 procent av den operatörsstyrka som vi behöver. Det försöker vi möta med att personal från andra enheter får förstärka upp tills vi har rekryterat ny personal, säger Thomas Redlund, chef på polisens ledningscentral i Sörmland.

Det kan handla om att lokalområdespoliser eller poliser som egentligen jobbar med utredningsverksamhet får hoppa in på ledningscentralen, som är den enhet som bland annat tar emot larm och dirigerar polispatrulled dit de behövs.

Det betyder alltså att andra verksamheter blir lidande när ledningscentralen har personalbrist.

– Vi kommer inte nå de mål som vi har vad gäller utredningsresultat och liknande, när vi måste prioritera och flytta om folk, säger Thomas Redlund.

Vid årsskiftet 2017/2018 ska 21 länskommunikationscentraler bli sju regionala. Det betyder att centralen i Sörmland läggs ner och tjänsterna flyttar till Linköping.

Eftersom personalen på ledningscentralen i Sörmland inte nödvändigtvis vill jobba i Linköping har flera valt att säga upp sig. Och eftersom löneläget inom polisen är lågt har det varit svårt att rekrytera till tjänsterna på ledningscentralen.

– Vi försöker bemöta det här genom att rekrytera och snabbutbilda personal, säger Thomas Redlund, som hoppas att problemet ska vara löst inom fem månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".