Tidningar. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Uppemot 30 jobb kan försvinna när EK-koncernen sparar 20 miljoner

Jimmie Näslund, vd: Våra läsare rör sig i en digital riktning
5:03 min

Eskilstuna-Kuriren-koncernen, som äger tidningarna i Sörmland, ska skära ner med 20 miljoner nästa år och uppemot 30 tjänster ska bort.

På tisdagseftermiddagen informerades personalen.

– I grund och botten handlar det delvis om en vikande annonsmarknad, säger Jimmie Näslund, vd för koncernen.

Han säger att han hoppas att det inte ska behöva bli 30 tjänster i slutändan.

– Vi får se om det landar så tungt eller om vi klarar oss på en lägre nivå. Det vi ser är att våra läsare rör sig i en digital riktning, det är fler som vill konsumera oss och andra medieslag på digitala plattformar och det samma gäller också annonsmarknaden och det måste vi också anpassa oss efter. I den digitala sfären är det många som slåss om annonsmarknaden. Dels handlar det om att vi måste sänka våra kostnader och dels att vi ska utveckla vår egen verksamhet till en mer digital verksamhet.

Vad betyder det för den lokala journalistiken?

– Det beror naturligtvis på hur tungt vi landar. Det kanske är delar av bevakningen som vi måste prioritera bort, det är lite tidigt att säga exakt vad det konkret kan innebära. Vi hoppas naturligtvis på att vi kan jobba på ett effektivare sätt.

Ek-koncernen äger Södermanlands Nyheter, Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Strengnäs tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".