Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rektor Nina Lidfors, lärare Ulrika Pernå och eleven Karolina Nylander.
1 av 2
Rektor Nina Lidfors, lärare Ulrika Pernå och eleven Karolina Nylander. Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio.
Gripsholmsskolan
2 av 2
Gripsholmsskolan. Foto: Henrik Säll.

Gripsholmsskolan ger tummen upp till Eskilstunas Finlandssatsning

Lärare: En av skillnaderna är yrkesstoltheten som de finska lärarna har med sig
2:04 min

Eskilstuna har i veckan varit i Finland för att rekrytera lärare. På Gripsholmsskolan i Mariefred har man haft en finländsk profil sen starten och där tror de att Eskilstuna är på rätt spår.

Ulrika Pernå som är lärare på skolan och har erfarenhet från svenska skolor utan finländsk profil ser en viss skillnad.

– En av skillnaderna är yrkesstoltheten som de finska lärarna har med sig. Det tror jag har att göra med att det är väldigt svårt att komma in på lärarutbildningen i Finland, så när man har gått klart utbildningen vet man väldigt bestämt att det är lärare man vill vara, säger Ulrika Pernå.

Är det inte så bland svenska lärare?

– Jo det finns väldigt många svenska lärare som har yrkesstolthet och tycker att läraryrket är bra men om man ser på lärarutbildningarna är det många fler som kommer in på de svenska, vi har ju inte 10 sökande till varje plats som de har i Finland, säger Ulrika Pernå

Även eleven Karolina Nylander ser skillnader från den skolan hon gick på tidigare. 

– Lärarna är mycket mer strukturerade här och har redan innan en plan för när vi ska börja, sluta och vad vi ska göra under lektionerna, säger Karolina Nylander.

Var det inte så på din förra skola?

– Nej inte riktigt. Det finns så klart svenska lärare som också är väldigt strukturerade, men inte riktigt på samma sätt, säger Karolina Nylander.

Att skolan skulle ha en finländsk profil var tanken ända sedan starten 2009 och skolans styrelse har tagit ett beslut att i första hand rekrytera lärare från Finland.

– Det är på grund av den gedigna lärarutbildningen där och att vi har goda erfarenheter av lärare där ifrån. Men de ska sägas att vi också rekryterar lärare i Sverige och har många utmärkta exempel på lärare från Sverige här på skolan, säger Nina Lidfors som är rektor på Gripsholmsskolan.

Nu är Eskilstuna kommun i Finland för att rekrytera lärare, vad tycker du om det?

– Det tycker jag är alldeles utmärkt. Vi har en situation i Sverige där det råder en lärarbrist medan det finns ett överskott på lärare, i vissa ämnen, i Finland och då är det väl utmärkt att man åker över dit och rekryterar där. Det tycker jag är en god idé, säger Nina Lidfors.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".