Två lågstadieelever i årskurs 2 räcker upp handen under en lektion i Sofia skola
Två lågstadieelever i årskurs 2 räcker upp handen under en lektion. Foto: JESSICA GOW / TT

Lärarlönelyftet splittar lärarkåren i Sörmland

Lärare: Det sår bara split
1:58 min

Det statliga lärarlönelyftet har skapat missnöje bland lärare i Sörmland, då endast ungefär en av tre lärare får ta del av satsningen. Dessutom riktas kritik mot kommunerna för hur de har genomför urvalsprocessen och att de inte har varit öppna med hur urvalet har gått till.

– Det är den dummaste reform som någonsin har kommit. För det är inte ett lyft för lärarna. Det sår bara split. Vi har blivit tre lag, ett A-lag, ett B-lag och ett C-lag, säger en lärare som P4 Sörmland pratat med, som inte vill medverka med sitt namn.

Eleverna har precis gått hem och tre lärare står och packar upp skolmaterial i en korridor. Ingen av dem, eller någon annan lärare som jag möter på i skolan, vill uppge sitt namn i samband med lärarlönelyftet.

Flera av dem har inte prata om satsningen sedan det blev klart vilka som ska få en lönehöjning, inte ens med sina närmsta kolleger.

Det är en flera veckor lång tystnad som plötsligt bryts i korridoren.

– Det är ju farligt att prata om det, för då avslöjar man ju att man är en sämre lärare. Jag kan ju inte säga att jag inte fick något, jag är ju sämre än er.

Lärarlönelyftet är en satsning från regeringen för att höja lönerna för särskilt kvalificerade lärare, förskollärare eller fritidspedagoger. Men det är alltså endast ungefär var tredje lärare som får ta del av satsningen.

Flera av Lärarförbundets representanter i Sörmlands kommuner, till exempel Flen och Katrineholm, berättar att de har fått många samtal från lärare som känner sig orättvist behandlade. Några har till och med övervägt att sluta.

– Det är klart att när det finns massor av lediga tjänster och man inte känner att chefen tycker att jag var den där yrkesskickliga läraren så är det naturligtvis så att en del har valt att avsluta sin anställning, säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande på Lärarförbundet i Eskilstuna.

Att så många känner sig orättvist behandlade har inte bara att göra med om man har fått ta del av lönesatsningen eller inte - även utvalda lärare uppger att de känner ett obehag på arbetsplatsen. Kritiken handlar ofta om hur kommunerna har gjort urvalet och hur väl man har motiverat det.

– De som har fått vet att de har fått, men det är inte säkert att några andra i kollegiet vet vilka som har fått. Och det här har också skapat en oreda. Det är nästan bättre att gå ut och vara transparent och säga så här har vi tänkt, de här kriterierna har vi gått för, så här har vi gått till väga och det här var de individer som fick, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".