Skådespelarna Sofia Ledarp, Sissela Kyle och Frida Hallgren under inspelningen av Fröken Frimans krig.
Skådespelarna Sofia Ledarp, Sissela Kyle och Frida Hallgren under inspelningen av Fröken Frimans krig. Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Författarna berättar historien om verklighetens Fröken Friman

"Trodde först inte att det skulle bli någon TV-serie"
2:48 min

Snart börjar tredje säsongen av succéserien Fröken Frimans krig på SVT. Idag berättas den verkliga historien bakom serien på Multeum i Strängnäs.

Det blir tredje julen i rad som SVT-tittarna får följa Fröken Frimans krig – som handlar om en grupp kvinnor som kämpar för kvinnans fri- och rättigheter i början av 1900-talet.

I spetsen står karaktären Dagmar Friman – spelad av Sissela Kyle – som är baserad på Anna Whitlock, som grundade konsumentföreningen Svenska Hem.

Det är författarna Monika Björk och Eva Kaijser som först skrev boken om Anna Whitlock och Svenska hem. Boken som sen blev till Fröken Frimans krig.

– Den här historien har legat gömd i Kooperativa Förbundets arkiv i över 70 år, och vi tyckte att det var så spännande, säger Eva Kaijser, som föreläser om Anna Whitlock på Multeum i Strängnäs idag, torsdag.

Serien började sändas på SVT 2013. Men Eva Kaijser och Monika Björk pitchade idén redan i början av 2000-talet.

 – Vi gick med det till TV och sa "det här borde man göra någonting på", men sen dröjde det ungefär 10 år. TV mal långsamt, säger Eva Kaijser.

 Första avsnittet av den nya säsongen sänds juldagen på SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".