Tomas Svensson och Daniel Pettersson.
Tomas Svensson och Daniel Pettersson. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Tomas Svensson stöttar "DP" i Magdeburg

"Vardagen måste fungera"
6:13 min

Målvaktslegendaren från Eskilstuna, Tomas Svensson, är sedan 2014 målvaktstränare i Magdeburg och hjälper där nykomligen Daniel Pettersson från Guif till rätta.

När det är match i Bundesliga är det fest. Det är fullt på läktarna och inramningen på alla sätt mycket mer än hemma i den svenska handbollsligan. Det konstaterar nyblivne proffset Daniel Pettersson, som lämnade Guif för Magdeburg inför den här säsongen.

Nu kom festen av sig ordentligt i matchen mot Hannover på hemmaplan igår. Det blev storstryk med 37-22 med allt vad det innebär av analyser och räfst och rättarting.

– Ofta är det tränaren som får gå när det går dåligt, men vi har bestämt här att skapa kontinuitet och jobba vidare med det vi har, säger Tomas Svensson, en av de ansvariga tränarna i klubben.

"DP" som Daniel Pettersson kallas, fick mycket speltid inledningsvis på säsongen, men satt på bänken hela matchen och har så gjort de senaste matcherna.

Men han trivs i Magdeburg som han kom till denna säsong.

– Det känns väldigt bra,  det är ett stort steg att flytta från Sverige och spela i den här ligan. Allt är mycket större. Det är ett stort kliv.

Hur har det varit att ställa om till nytt land, språk och klubb?

– Det är så klart en omställning. Man får hänga med och lyssna. Se och lära. Jag börjar förstå mer och mer. Det är svårt att prata än så länge och jag går på tyskalektioner. De har behandlat mig fantastiskt. Jag är jättenöjd än så länge, säger Daniel Pettersson.

En del av Tomas Svenssons jobb är att hjälpa Daniel Pettersson komma igång med vardagen och språket i Tyskland.

– Jag försöker hjälpa Daniel på alla sätt och vis. Han har kommit rätt in i laget och blivit accepterad. Det jag försöker hjälpa Daniel med är att komma in i laget och hur det var för mig. Jag hjälper honom med att komma in i livet här, i staden och språket och då kommer det sportsliga med. Han har känts sig nere den sista tiden, men efter en smekmånad så börjar vardagen och vi kämpar på fram till jul nu och det kommer att kännas bättre för honom under vårsäsongen, säger Tomas Svensson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".