Bostadsområde som håller på att byggas i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
När detaljplaner överklagas drar byggstarten ofta ut på tiden. Foto: Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Överklagade detaljplaner ger försenade byggstarter

VD i byggbolag: Det här är ett stort problem för oss
1:41 min

Många sörmlänningar utnyttjar sina demokratiska rättighet att överklaga nya detaljplaner, men baksidan är att byggen försenas.

 Andelen sörmlänningar som utnyttjar  sina demokratiska rättigheter att överklaga nya detaljplaner är större än på de flesta andra håll i landet, enligt statistik från Boverket.

Överklagandena kan i sin tur påverka hur lång tid det tar innan spaden sätts i jorden för byggprojekt.

Företaget HMB Construction fick byggstarten av kvarteret Skolmästaren i Eskilstuna försenat med nästan ett år på grund av överklaganden. Det skapade en hel del problem, berättar företagets vd Krister Karlsson.

– Det är ett stort problem för oss. Vi blev tilldelade det här projektet i god tid med planerad byggstart för typ ett år sedan. Men tack vare överklaganden på både detaljplan och bygglov så har vi blivit försenade, säger han och fortsätter:

– I och med att vi har haft den här tilldelningen så har vi suttit här med våra duktiga killar och inte kunnat ta några andra jobb. Så vi har gått lite på tomgång här i nästan ett år.

En detaljplan visar hur mark- och vattenområden får användas och hur bebyggelsen ska utformas inom ett område. Om en detaljplan antas av kommunen kan dock sakägare och andra berörda överklaga beslutet. Och det är här som Sörmland hamnar högt i statistiken jämfört med andra län.

Förra året överklagades 38 procent av de antagna detaljplanerna i länet. Endast Stockholms och Gotlands län hade högre siffror, visar Boverkets statistik.

När P4 Sörmland kontaktar länets kommuner visar det sig också att överklaganden i vissa fall skapar problem. Katrineholm meddelar till exempel att ärenden som överklagats, kan ta uppemot 1,5 år att hantera. Fördröjningen kan skapa en osäkerhet hos exploatörer samt hos kommunen, för vilka bostadsprojekt som kan komma igång och i så fall när.

I Eskilstuna är nu bygget av kvarteret Skolmästaren i full gång, men vd:n Krister Karlsson är samtidigt luttrad av sina erfarenheter.

– Nu är vi igång med full fart men vi har tappat väldigt mycket tid, säger han.

Är det ett vanligt problem?

– Ja tyvärr, väldigt vanligt. Och det gäller inte bara här, utan överallt, säger Krister Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".