Kristina Birath, Miljö-och samhällsbyggnadsdirektör i Eskilstuna kommun. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio.
Kristina Birath, Miljö-och samhällsbyggnadsdirektör i Eskilstuna kommun. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio.

Problemen med överklagade detaljplaner tonas ned

Samhällsbyggnadsdirektör Kristina Birath: Det här är inget jätteproblem
2:20 min

Sörmlänningarna är flitigare än många andra på att överklaga detaljplaner men det oroar inte miljö- och samhällsbyggnadsdirektören i Eskilstuna.

Enligt Eskilstuna kommuns miljö- och samhällsbyggnadsdirektör Kristina Birath så har en av de tio detaljplaner som hittills i år antagits blivit överklagad. Hon säger att hon inte ser det som ett jätteproblem, även om det bromsar upp nybyggnation.

Enligt Kristina Birath så har kommunen arbetat aktivt med att förbättra processen för att informera personer som kan påverkas vid en detaljplaneförändring. Bland annat så försöker kommunen hålla informationsmöten ute i de berörda områdena istället för att hålla de i stadshuset. Något som hon menar kan vara en orsak till att ganska få detaljplaneärenden faktiskt överklagas i kommunen.

Samtidigt säger hon sig ha förståelse för att berörda personer engagerar sig och överklagar beslut de inte är nöjda med.

– Man kanske har drivit en fråga länge under processen och sen tycker man inte att man fått gehör för den, och sen överklagar man, det är ju så det måste gå till, säger Kristina Birath.

En annan bidragande orsak till att det kan bli många överklaganden är att kommunen nu är inne i en fas där man bygger mycket i befintlig bebyggelse, och gör förtätningar.

– Det är klart att där finns det en massa grannar så det är stora förändringar för många, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".