Gunnel Peterson, forskare.
Gunnel Peterson, forskare, disputerar på fredag. Foto: Foto: Emma Busk Winqvist

Ny modell kan hjälpa personer med whiplashskador

Gunnel Peterson: Jag upplever att väldigt många blir misstrodda
2:43 min

En ny modell med ultraljudsundersökning av nacken kan förbättra möjligheten att hjälpa personer med whiplashskador. Det visar en ny doktorsavhandling.

Det är forskaren Gunnel Peterson som ligger bakom avhandlingen.  

– Det syns ju sällan på röntgen eller magnetkamera så jag upplever att många patienter blivit misstrodda. Man ser ingenting och vi som sjukgymnaster har haft svårt att hjälpa dem.

Ultraljudet ger information om musklernas funktion under rörelse, vilket inte kan ses med vanlig röntgen eller magnetkamera.

– Vi som sjukgymnaster har haft svårt att hjälpa patienter med whiplash-skador, så det är bakgrunden till att jag blev intresserad av den här forskningen, säger Gunnel Peterson som även jobbar som sjukgymnast på vårdcentralen Linden i Katrineholm.

Studien visar också att rätt träning kan förbättra även långvariga besvär efter en whiplashskada.

– Man kan se hur musklerna rör sig i alla lager i nacken. Vi ser ju bara de yttre lagren av musklerna och vi har fem-sex lager. Vi har vänt oss till de som har kroniska besvär och vi har sett en förändring av musklerna längst in och de verkar inte jobba för att stärka halsryggraden. 

I studien har man skapat ett träningsprogram som går ut på att hitta de djupaste musklerna som hänger samman med ögonrörelser.

– Vi börjar med ögonrörelser och samtidigt tänker man att man aktiverar och redan efter några dagar börjar vi med ett motstånd. Sen ökar man och vi använder gummiband och dragapparater för att öka uthålligheten. De som tränar mycket blir bättre. Det är bra att man tar med sig träningen på gymmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".