Bengt Strandberg
1 av 5
Bengt Strandberg, arkitekt. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Åstråket vid Vilsta herrgård.
2 av 5
Åstråket vid Vilsta herrgård. Foto: Göran Jonsson
Åstråket vid Västerbron.
3 av 5
Åstråket vid Västerbron i centrala Eskilstuna. Foto: Göran Jonsson.
Åstråket vid Munktellbadet.
4 av 5
Åstråket vid Munktellbadet i Eskilstuna. Foto: Per Groth
Åstråket vid Strömstigen i Eskilstuna.
5 av 5
Åstråket vid Strömstigen i Eskilstuna. Foto: Göran Jonsson.

Åstråket i Eskilstuna får årets arkitektpris i Sörmland

"Nu värderar man vatten som en stor tillgång i miljön"
1:23 min

Åstråket i Eskilstuna får årets arkitekpris i Sörmland från Sveriges Arkitekter i Sörmland, för det stora greppet som tagits och de vackra platser som lyfts fram.

Varje år delar Sveriges Arkitekter i Sörmland ut ett pris till något verk inom husbyggnad, planering, inredning och landskap, som har byggts inom de senaste åren.

Bengt Strandberg är arkitekt och en av jurymedlemmarna. Han säger att Åstråket är intressant på två olika nivåer och att det är därför priset går just dit:

– Dels det stora greppet, att man på stadsplaneringsnivå bestämde sig för att man genom hela Eskilstuna, från Skjulsta i söder till Torshälla i norr, skulle skapa ett stråk där man kan gå och följa ån hela vägen. Det andra är att längs det här stråket finns många fina platser som är intressanta att titta på.

Bengt Strandberg menar att det är viktigt att ta tillvara på den kringliggande miljön.

– Jag tycker att Eskilstuna länge vände ryggen åt ån, men nu värderar man vatten som en stor tillgång i miljön.

Det kan också vara en bra idé att stärka sådana här utemiljöer, menar han, eftersom de kan bidra med att öka tryggheten i en stad.

Motiveringen till priset: 

Det två mil långa Åstråket knyter samman ett pärlband av vackra platser utefter Eskilstunaån och förbinder centrala Eskilstuna med det omkringliggande landskapet och dess skilda miljöer.

Som ett alternativt vägnät väver Åstråket även samman stadens olika delar. Med sin tillgänglighet och närvaro får Eskilstunaån den huvudroll den förtjänar på grund av sin historiska betydelse och sin naturskönhet.

Åstråket i Eskilstuna är ett fantastiskt resultat - både av översiktlig planering och av markplanering på detaljnivå - där befintliga värden tillvaratagits och nya skapats!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".